Aktuális

Átneveztek egy országot

Nincs többé Szváziföld! – jelentette be III. Mswati király.

A tegnapi napon átneveztek egy dél-afrikai országot. III. Mswati király ugyanis bejelentette, hogy a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik közé ékelődő Szváziföld nevét ezentúl történelmi nevén, eSwatiniként kell majd említeni. Az abszolút monarchia feje a függetlenség ötvenedik évfordulójának, illetve ötvenedik születésnapjának alkalmából nevezte át országát.

Függetlensége elnyerését követően sok afrikai állam visszatért ősi nevéhez – emlékeztetett III. Mswati. „Mától kezdve senki se hívjon minket Szváziföldnek!” – tette hozzá.

Az uralkodó egyébként többször használta már az eSwatini elnevezést a múltban a parlamenti ülések megnyitóján és más eseményekkor. Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni az afrikai országnak neve megváltoztatása.

Vicces adalék, hogy Svájcban többen megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, mert az országok angol neveit (Switzerland – Svájc, Swaziland – Szváziföld) eddig sokan összetévesztették az online űrlapokon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top