Aktuális

16 ezerre büntetett egy lányt a BKK, amiért a buszon fagyizott

A BKK részletesen leírta, miért jogos a büntetésük.

A napokban bejárta a Facebookot egy fiatal lány bejegyzése, akit azért büntetett 16 ezer forintra a BKK, mert fagyizott az egyik járaton. A bejegyzésből kiderült, hogy a lánynak volt érvényes bérlete. A 24.hu rákérdezett az esetre a BKK-nál. A tömegközlekedési vállalat válaszából kiderült, hogy:

Tilos a járműveken, valamint a metróhálózat, a HÉV és a fogaskerekű utasforgalmi területein fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani, és csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású élelmiszerrel, itallal utazni.

Az az utas pedig, aki a szabályzatot megszegi, megbírságolható, attól függetlenül, hogy kifizette-e a viteldíjat, vagy sem.

A szabályzat kitér továbbá arra is, hogy

pótdíjat köteles fizetni, aki az utazási feltételeket megszegi. Az utas akkor is köteles a pótdíjat megfizetni, ha az utast akár a szolgáltató, akár bármely más jegyellenőrzésre jogosult személy az utazásból kizárta.

Az alappótdíj összege jelenleg 16 ezer forint. Ugyanakkor ha az utas a helyszínen vagy 2 napon belül csekken rendezi a büntetést, csak 8 ezer forintot kell fizetnie – emlékeztetett rá a 24.hu.

Az étkezési tilalom célja, hogy védjék az utasok ruházatának, illetve a járműnek a tisztaságát. Persze ha valaki a nyári kánikulában vagy rosszullét esetén iszik vagy cukorbetegség miatt eszik, természetesen nem büntetik meg – állítják.

A BKK szerint az ellenőröknek nincs mérlegelési joguk: ha egy utast kizárnak az utazásból ilyen okokból, mindenképpen pótdíjazási eljárás alá kell vonniuk őt. Ezért a BKK arra kéri az utasokat, hogy ha olyan ételt, italt vesznek, amit nem tudnak elcsomagolni, akkor még a megállóban fogyasszák azt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top