Aktuális

Kidőlt egy 100 éves tölgyfa a Városligetben

Kidőlt egy átültetésre váró, 100 éves kocsányos tölgy a Városligetben. A kivitelező szerint a fa korhadt volt.

Már korábban is észlelte a Városliget Zrt., hogy a Néprajzi Múzeum építése miatt átültetésre ítélt 4 idős kocsányos tölgy egyike beteg, leromlott az állapota. Ennek ellenére bíztak abban, hogy átültetés után sikerül felerősíteni és megfiatalítani a fát. A természet viszont közbe szólt, és a 100 éves kocsányos tölgy pénteken kidőlt.

A kivitelező szerint azért, mert a korábbi talajfeltöltések miatt 1 méterrel került a talajszint alá a fa törzse, amely emiatt korhadásnak indult, és a fa gyökérzete is rendellenesen fejlődött.

A Ligetvédők szerint a Városliget Zrt. a faápolási protokollt sem tartotta be, február 28. után nem lenne szabad fát átültetni. Egy 100 éves tölgyfának ez a halálos ítéletet is jelentheti.

A kivitelező a honlapján képeket is közzétett a kidőlt, korhadt törzsű tölgyről, és azt is közölte, hogy a kidőlt példány törzsátmérőjének összértékét másfélszeresen meghaladó új, nagyméretű, előnevelt fákat telepít a Ligetbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top