Aktuális

Világszerte fenyegetést jelent az új kártevő

A még ellenállóbb hibrid lepke hernyói komoly károkat okozhatnak a mezőgazdasági termelésben.

Két lepkefaj kereszteződéséből olyan új, minden korábbinál veszélyesebb kártevő jött létre, amely komoly károkat okozhat a termésben – számolt be egy ausztrál kutatóintézet eredményeiről a Phys.org.

Az egyik faj több mint 100 növényre jelent fenyegetést – a többi között a kukoricára, a gyapotra, a paradicsomra és a szójára –, és széles körben elterjedt Afrikában, Ázsiában és Európában. Rendkívül mobilis, és ellenálló a rovarirtókkal szemben.

A másik faj Amerikában terjedt el, nem annyira ellenálló, és kisebb területen okoz károkat. Ugyanakkor a két faj új, ellenáló hibridje komoly aggodalmat okozhat, és világszerte megjelenhet.

A kutatócsoport egyik tagja szerint a hibridek észrevétlenül juthatnak be az országokba. A szakértők által vizsgált hernyók mindegyike hibrid volt, de úgy vélik, egy populáción belül több változat is jelen van.

Az egyik faj az Egyesült Államok termelésének a 65 százalékát veszélyezteti, így az új hibriddel ez az arány még rosszabb lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top