Aktuális

Ma 15 éve történt a Paksi Atomerőmű legsúlyosabb üzemzavara

Egy rosszul megtervezett tisztítótartályban összetört 30 fűtőelem-kazetta, emiatt pedig radioaktív anyaggal telített gázok kerültek a levegőbe.

Napra pontosan 15 évvel ezelőtt történt a Paksi Atomerőmű történetének legsúlyosabb üzemzavara. 2003. április 11-én éjszaka az erőmű kettes blokkján az egyik tisztítótartályban összetört 30 fűtőelem-kazetta. Emiatt radioaktív anyaggal telített gázok kerültek a levegőbe, majd a szabadba. Az akkori kibocsátási szint meghaladta a napi és a havi engedélyezett szintet is – írja visszaemlékező cikkében a hvg.hu.

A balesethez az vezetett, hogy a tisztítótartályt több szempontból is rosszul tervezték meg. Az erőmű kettes blokkja ezután másfél évig állt, csak 2004-ben indult újra. Az összetört fűtőelemeket csak 4 év múlva tudták viszonylagosan biztonságos körülmények közé helyezni. A helyreállítás a hivatalos adatok szerint nagyjából kétmilliárd forintba került. A keletkezett hulladékot 2014-ben a polgárháborús Ukrajnán keresztül Oroszországba szállították.

A 7-es skálán 3-asnak minősülő üzemzavar miatt az Országos Atomenergia Hivatal megbüntette az erőművet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top