Aktuális

Meghalt Peter Grünberg

Hetvennyolc éves korában elhunyt Peter Grünberg Nobel-díjas német fizikus.

Elhunyt Peter Grünberg Nobel-díjas német fizikus, a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálásának egyik atyja. A tudóst a múlt héten érte a halál, hetvennyolc éves volt – közölte hétfőn a Jülichi Kutatóközpont.

Peter Grünberg Albert Fert francia kutatóval megosztva kapta 2007-ben a fizikai Nobel-díjat annak a mágneses jelenségnek a felfedezéséért, amely nélkül ma már egyetlen merevlemez sem boldogulna.

Peter Grünberg – forrás: Jülichi Kutatóközpont

Grünberg és Fert 1988-ban, egymástól függetlenül fedezte fel az óriás mágneses ellenállás (GMR) effektust, egy addig teljesen ismeretlen fizikai jelenséget, amelynek során a mágneses erőben beálló nagyon gyenge változások sokkal nagyobb változásokat generálnak az elektromos ellenállásban. 

A mai számítógépek mágneses merevlemezén tárolt információkat ennek a hatásnak köszönhetően lehet a komputer által olvasható elektromos jelekké alakítani. Ez a felfedezés tette lehetővé a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását, illetve a rajtuk tárolható információk mennyiségének jelentős növelését.

Peter Grünberg 1939-ben született Pilsenben, és 1972 óta dolgozott Németország egyik legnagyobb tudományos központjában, a Jülichi Kutatóközpont szilárdrészecske-kutató intézetében. A központ szerint haláláig aktív volt, főleg a tudása átadásában fiatalabb kollégáinak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top