Aktuális

Kitakarította halai akváriumát, másnap lezárták az egész utcát

Tíz ember került kórházba mérgezéses tünetekkel. Az egyik, dísznek használt, széles körben elérhető korall volt a ludas.

Kis híján halálos mérgezést kapott az a brit férfi, aki ki akarta tisztítani trópusi halai akváriumát – írja az Independent. A 27 éves Chris Matthews úgy állt neki a nagytakarításnak, hogy nem tudott róla: az akváriumban lévő, dísznek használt korall a levegőn súlyosan mérgező az emberi szervezetre.

A fiatal férfi alaposan letakarította a korallal benőtt követ, ezzel azonban palytoxin szabadult fel, ami a világ egyik legmérgezőbb természetes vegyülete: idegméreg, amelyet a hawaii bennszülöttek például lándzsáik hegyére kentek. A férfi 12 éve tart trópusi halakat, és tudott róla, hogy a vegyület mérgező, azt azonban nem, hogy belélegezve is veszélyes lehet.

A férfi a takarítás után lefeküdt aludni, másnap azonban súlyos, influenzaszerű tünetekre ébredt. Hamarosan kórházba szállították, méghozzá barátnőjével, édesanyjával, édesapjával, nővérével és annak barátjával, valamint 4 tűzoltóval egyetemben, akik elsőként érkeztek ki a helyszínre.

Azok, akik belélegezték a mérget, nehezen vették a levegőt, köhögőrohamokat kaptak, és a lázuk is felment. A család eleinte azt gondolta, egyszerre kaptak el valamilyen vírust, amikor azonban a két kutyájuk is rosszul lett, rájöttek, hogy valami nagyon nincs rendben.

A helyszínre nagy erőkkel szálltak ki a hatóságok: a mentőkön kívül a rendőrök és a tűzoltók is megjelentek, az utcát pedig kordonokkal zárták le.

Szerencsére még időben vették észre a mérgezéses tüneteket, így mindenkin tudtak segíteni az orvosok. A steventoni férfi most fel szeretné hívni más haltartók figyelmét a veszélyre, hogy velük ne fordulhasson elő hasonló.

Tudtam a palytoxin létezéséről, és tudtam, hogy a szervezetbe jutva halálosan mérgező lehet, hogy a korallok bőrirritációt okozhatnak, de fogalmam sem volt róla, hogy a vízből kivéve a levegőben is terjedhet a méreg

– mondta Matthews, aki szerint ezt az információt nem hangsúlyozzák ki eléggé az állatkereskedésekben, ahol könnyen beszerezhető ez a korallfajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top