Aktuális

Orvvadászat miatt zárnak börtönbe egy indiai szupersztárt

Szalman Khán 20 évvel ezelőtt vadászott le két indiai antilopot, most elítélték.

Öt év börtönbüntetésre ítélték Szalman Khán bollywoodi filmsztárt, amiért húsz éve (védett) indiai antilopra vadászott egy rezervátumban. A filmsztár ügyében csütörtökön hozott ítéletet a nyugat-indiai Dzsódhpur bírósága. A testület Khán mellett további négy sztár ügyét tárgyalta, akik elkísérték a férfit a vadászatra, őket azonban felmentették.

Szalman Khán a dokumentumok szerint 1998-ban vadászott indiai antilopra egy nyugat-indiai rezervátumban. A sztár tagadta, hogy a vadászat során lelőtt volna két indiai antilopot. Az ügyben ítélkező bíró azonban bűnösnek mondta ki a színészt.

A sztárt a védett állatok lelövése miatt a bíróság öt év börtönbüntetésre ítélte. A színészt azonnal a központi börtönbe szállították. Korábbi híradások szerint az 52 éves színész ügyvédje fellebbezést nyújtott be, az azonban nem derült ki, hogy folyamodott-e óvadékért.

Az indiai antilop védett állatfaj, vadászatát tiltja az indiai vadvédelmi törvény. Khánt a bishnoi közösség perelte be, az ő területükön vadászott a helyiek által szentként tisztelt antilopokra. Az ítéletet a közösség képviselői megtapsolták.

Fotó: AFP

Khánnak ez már a második súlyos bírósági ügye. 2014-ben ittasan elkövetett cserbenhagyásos gázolásért állt egy mumbai bíróság előtt. Az akkori vád szerint 2002-ben ittasan áthajtott öt emberen, akik a járdán aludtak, és egyikük meghalt a baleset következtében. A bíróság azonban felmentette, mert nem sikerült rábizonyítani a gázolást.

Szalman Khán az elmúlt években Indiában több nagy kasszasiker sztárja volt (Szultán, Fedőneve: Tigris). Tavaly voltak olyan filmjei, amelyekre több milliárd rúpiáért váltottak jegyet a nézők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top