Aktuális

Tíz éve nem változik a családi pótlék összege

Magyarországon 2008-ban emelték utoljára a családi pótlék összegét. Azóta a támogatás több mint húsz százalékkal kevesebbet ér az infláció miatt. Szülők véleményét kérdeztük arról, mekkora összeget tartanának reálisnak.

A családi pótlék az a támogatási forma, amit jövedelemtől függetlenül minden családnak folyósít az állam. Annak is tehát, aki nem tudja igénybe venni a családi adókedvezményt, vagy a csok-ot. Emelése nagyon sokat jelentene azoknak a szülőknek, akik egyedül nevelik a gyereküket, illetve azoknak, akiknek nincs jövedelmük vagy nagyon alacsony, netán segélyekből élnek.  

A támogatás jelenlegi összege:

–        12.200 Ft: egy gyerek esetén

–        26.600 Ft: kétgyermekes családok számára

–        16.000 Ft: gyerekenként három-vagy többgyermekes család esetén

–        23.300 Ft: tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerek esetén

(Az egyedülálló szülők körülbelül ezer forinttal kapnak többet gyerekenként.)

Összehasonlításként, az osztrákok egy gyerek neveléséhez 35.000 forintnak megfelelő összeget adnak. Ez az összeg a gyerek életkorával arányosan nő, tíz éves kor fölött például már 43.000 Ft. A fogyatékos gyermekek mellé pedig Ausztriában százötven euró plusz jár minden családnak.

A szlovákoknál a támogatás a magyar családi pótlék összegének fele, de messze nem ez a tipikus,  hozzájuk képest a lengyeleknél három gyerek neveléséhez – átszámítva – százezer forinttal járul hozzá az állam.

Mire elég havi 12-13 ezer forint?

Az általunk megkérdezett szülők szerint egy egészséges 6-18 éves gyerek nevelése havonta minimum 60.000 forintba kerül. Fizetős szabadidős programok és nyári táborok nélkül, zsebpénz és ajándékok nélkül, ehhez az alábbi fix kiadásokkal számoltak: étkezés, higiénia, utazás, iskolai kirándulások, tanszerek, különórák, két-három havonta ruhák, illetve cipők. (Egy beteg gyerek nevelése a betegségtől és kezelésektől függően ennek a duplája is könnyen lehet.)

Ennek tehát körülbelül az egyötödét fedezi ma a magyar állam.

Mire elég? (Profimedia)

A duplájáért küzdenek

A Magyar Szegénységellenes Hálózat Méltó Megélhetés Munkacsoportjának célja, hogy a családi pótlék összegét a döntéshozók a duplájára emeljék. „Ezen túl szükség van a megduplázott családi pótlék összegének értékállóvá tételére, valamint arra, hogy ne legyen feltételekhez kötve a családi pótlék folyósítása. Így javulnának a gyermeknevelés feltételei, valamint elérhetőbbé válna a gyermekek egészséges, harmonikus fejlődése” – olvasható petíciójukban.

De mit gondolnak erről a szülők?

Ica egyedülálló, ötgyermekes szülő, nincs rendszeres jövedelme: „Szerintem az optimális összeg gyerekenként 30.000 forint lenne. A családi adókedvezményt és a csok-ot én nem tudom igénybe venni, önkéntesként dolgozom egy alapítványnak. Nagyon sok elemi dolgot nem engedhetek meg magunknak. Az egyik gyerekem, illetve a magam szemüvegét például régóta cserélni kellene, többek között erre sem futja. Ha duplájára emelnék az összeget, beleférnének a némileg egészségesebb étkezés költségei, egy-egy különóra, és főként kisebb lenne a stressz, amit az állandó pénzhiány okoz.”

Csilla szabadúszó szellemi foglalkoztatású, két iskolás gyermek édesanyja: „Nem hiszem, hogy a jelenlegi családi pótlék duplája elegendő lenne, de azért az már sokat segítene. Állandóan sakkozom a pénzzel. A gyereküket egyedül nevelő szülőknek több támogatás járna, mint 1000 forint plusz gyerekenként.  Az alacsony jövedelműek a többi támogatásból szinte semmit nem tudnak igénybe venni, és nem 3 gyereknél kezdődik az élet.”

Kriszta tanár, egy gyermekét neveli egyedül: „Jelentős plusz munkát kell végeznem azért, hogy minimális igényekkel meg tudjunk élni. A dupla családi pótlék nekem azt jelentené, hogy egy magántanítvánnyal kevesebbet kell vállalnom hetente. Ezt önmagában még nem tekinteném hatalmas változásnak, mégis, jó érzés lenne, ha az állam belátná, ideje megemelni a tíz éve változatlan összeget.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top