Aktuális

Agyonlőttek egy fegyvertelen fekete férfit a brooklyni rendőrök

Fegyvernek nézték a pipáját. Az öt rendőr összesen tíz lövést adott le a fiatal férfira.

Agyonlőttek a rendőrök egy fegyvertelen és mentálisan beteg fekete férfit New York Brooklyn negyedében, mert fegyvernek nézték a nála lévő ezüstszínű fémpipát. A tragikus végű rendőri fellépés még szerdán este történt, de a rendőrség csak csütörtökön hozta nyilvánosságra.

Terence Monahan rendőrfőnök az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatón azt mondta, a férfi a vékony fémpipát, amelynek a végén egy fogantyú is volt, a rendőrökre irányította, akik erre azonnal lőni kezdtek. A nem kevesebb mint tíz lövést leadó öt rendőr csak ezt követően szembesült azzal, hogy mi volt valójában a férfi kezében.

A meglőtt áldozatot azonnal kórházba szállították, az életét azonban már nem tudták megmenteni. Apja azonosította őt: a 34 éves afroamerikai Saheed Vassell Jamaicában született, és hatesztendősen került az Egyesült Államokba a szüleivel. Brooklynban hegesztőként dolgozott. Az apa a rendőrséget tájékoztatta arról, hogy a fia bipoláris zavarokkal (mániás depresszióval) küszködött, többször kezelték kórházban. Később kiderült az is, hogy a helyi rendőrőrsnek tudomása volt erről, hiszen többször is találkozott a zavart férfival, nyilvántartásba is vette őt. 

Az eset körülményeinek felderítését célzó vizsgálat mindenekelőtt azt kívánja tisztázni, hogy a fegyverüket használó rendőrök tudtak-e Saheed Vassall betegségéről. 

A fegyvertelen férfit alig több mint két héttel azután lőtték le, hogy a kaliforniai sacramentói rendőrök szintén agyonlőttek egy fegyvertelen afroamerikait, és ugyancsak azért, mert az hitték, fegyver van nála, holott az áldozat kezében csupán egy mobiltelefon volt. A 22 éves Stephon Clarkra két rendőr húsz lövést adott le. A még folyamatban lévő vizsgálat kiderítette, hogy a két rendőr azonnal lőtt, időt sem adva a fiatal férfinak arra, hogy feltegye a kezét, majd a lövések után túl sokáig vártak, mire kihívták a mentőket. Stephon Clark halála a rendőrség, illetve a rendőri erőszak elleni tüntetéseket robbantott ki Sacramentóban, amely Kalifornia fővárosa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top