Aktuális

Albániában fizetőssé tettek volna egy autópályát, az emberek szétverték a kapukat

Igaz, volt egy kis politikai felhangja is az ügynek.

Kisebb lázadást váltott ki az albán lakosságból, amikor a kormány megpróbálta fizetőssé tenni az autópályákat – számolt be róla az Index.

A lap azt írja, Albánia meglehetősen elmaradott úthálózattal rendelkezik, de van néhány olyan kétszer kétsávos út, amit autópályának neveznek. Az egyik ilyen – eddig díjmentesen használható – utat akarta most fizetőssé tenni a kormány úgy, hogy az autósoktól 2,5, a kamionosoktól pedig 22,5 eurót szedtek volna.

A döntésnek azonban katasztrofális eredménye lett, a húsvéti ünnepek alatt ugyanis több ezer ember rohanta meg az autópályát, és gyakorlatilag teljesen lerombolták a fizetőkapukat. A helyszínen a rohamrendőrökkel is összecsaptak, a hírek szerint 14 rendőr sérült meg.

Fotó: STRINGER / AFP

Fotó: STRINGER / AFP

Fotó: STRINGER / AFP

Fotó: STRINGER / AFP

Az Index kiemeli, hogy a dolognak volt némi politikai felhangja is, mivel a szóban forgó autópálya Dürrest és Kükest kötötte össze, Kükes pedig az az albán város, amely a legközelebb fekszik Koszovóhoz. A baloldali kormányt a döntés kapcsán azzal vádolta a jobboldal, hogy az autópályadíjjal szándékosan nehezítik a Koszovó és Albánia közti közlekedést.

Edi Rama miniszterelnök kemény büntetéseket ígért a fizetőkapukat szétverő albánoknak, ugyanakkor azt is megígérte, hogy felülvizsgálják a díjakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top