Aktuális

Engedély nélkül épült az orosz üzletközpont, ahol 64 ember bennégett

A plázatűz 64 halálos áldozata közül 41 gyermek. A tragédia miatt Oroszországban nemzeti gyásznapot rendeltek el.

Őrizetbe vette a Nyomozó Bizottság (SZK) pénteken a Kemerovo megyei építésfelügyelet volt vezetőjét, mert az üzletközpont, amely vasárnap leégett a megyeszékhelyen, és 64 ember halálát okozta, engedély nélkül épült fel.

Az SZK szerint a hatóságot az építkezés idején irányító Tanzilja Komkova nem tett lépéseket azért, hogy leállítsa az önkényesen felhúzott üzletközpont működését. Az ellene indított nyomozás célja feltárni azt, hogy ennek hátterében korrupciós okok állhatnak-e.

Fotó: AFP – Russian Presidential Press and I / ANADOLU AGENCY

A hatóságok őrizetbe vették Julija Bogdanovát is, aki az üzletközpontot birtokló Kemerovói Édesipari Kombinát vezérigazgatója volt, és szemet hunyt a tűzvédelmi rendszer hiányosságai felett, noha beosztottjai azokra többször is figyelmeztették.

A plázát egyébként 2013-ban alakították ki a város központjában, egy 1968-ban épült édesipari gyár egyes épületelemeinek felhasználásával. A vasárnap kitört tűzben 79-en megsérültek, 64-en pedig meghaltak. Köztük 41 gyermek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top