nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Bátran nevezheti büdösnek saját városát egy amerikai férfi

Bátran nevezheti büdösnek saját városát egy amerikai férfi

Bátran nevezheti büdösnek saját városát egy amerikai férfi, ezért nem lehet perrel fenyegetni – mondta ki csütörtökön egy iowai bíróság.
NLCafé
f Ajánlom

Az ügy arra vezethető vissza, hogy Sibley városának vezetése perrel fenyegette meg Josh Harmst, mert egy honlapon azt írta, hogy a településnek avas kutyaeledelszaga van. A kisvárosba települt ugyanis 2013-ban egy olyan cég, amely sertésvérből állít elő fehérjében gazdag állateledel-kiegészítőt. Harms 2015-ben indított tiltakozó weblapot a gyár szaga miatt, mire a város jogásza levélben szólította fel, hogy hagyjon fel a tiltakozással, mert ezzel árt a helyi közösségnek, és perrel fenyegette meg.

A szövetségi bíróság viszont csütörtökön úgy döntött, hogy a város ezt nem teheti meg, a bűz miatti panaszkodást védi a szólásszabadság joga. Sibley vezetését végleg eltiltották a perrel fenyegetőzéstől, emellett több mint 26 ezer dollár (mintegy 6,6 millió forint) perköltséget és kártérítést kell fizetniük. Emellett a városnak írásban bocsánatot kell kérnie a férfitől, a városházán dolgozókat pedig tanfolyamra kell küldeni a szólásszabadság témakörében.

„Érthető, ha valaki nem ért egyet valamivel, amit írtam, de perrel fenyegetni a szerzőt a kormány képviseletében, az cenzúra. Sérti az alkotmány első módosítását és a szólásszabadságot” – hangsúlyozta a 28 éves Harms.

Josh Harms jelenlegi weblapjának címe „Should you move to Sibley, Iowa?” (Érdemes az iowai Sibley-be költöznie?), de tudatta, hogy már megvette a sibleystinks.com (sibleybűzlik.com) webcímet, bár még nem döntötte el, hogy élesíti-e azon a címen az oldalt. Sibley csaknem 400 kilométerre fekszik Des Moines-tól, Iowa fővárosától, és körülbelül 2600-an lakják.

Megosztás Facebookon