Aktuális

Nyugdíjas munkaerőre szükség van

Becslések szerint 8-12 ezer nyugdíjas dolgozik ma Magyarországon nyugdíjas szövetkezet közreműködésével. A szakemberhiány miatt azonban még legalább 30 ezren visszatérhetnének a munkaerőpiacra.

Bár a nyugdíjas szövetkezetek még gyerekcipőben járnak, körülbelül 1000 olyan cég van jelenleg az országban, amelynek szüksége van erre a típusú foglalkoztatásra, és már 3-5 milliárd forint értékű szerződésállomány köthető a nyugdíjas szövetkezetekhez.

A nyugdíjas szövetkezetek megalakulásához legalább tíz tagra van szükség. A szervezeteknek – legfeljebb a tagságuk tíz százalékáig – nem nyugdíjasok is tagjai lehetnek, rájuk azonban más közteherviselési szabályok vonatkoznak, mint a nyugállományúakra. Utóbbiaknak ugyanis a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják. A munkaadókkal a nyugdíjas szövetkezet köthet szerződést bizonyos órányi munka elvégzésére, és dönthet arról is, mely tagjaival, milyen elosztásban teljesíti a vállalt feladatokat.

Bár maga a konstrukció jó, mert kedvező az adózási forma, és rugalmas a szervezés is, ennek ellenére nincs sorállás a nyugdíjas szövetkezetek előtt. Pedig itt a nyugdíjas választhat, hogy milyen óraszámban és mely napokon dolgozna, ugyanis a szövetkezet ez alapján osztja majd be munkára.

Komolyan elgondolkoztam, hogy újra munkába állok, de eddig nem találtam olyan állást, ami a kedvemre való lenne, pedig lenne mire költenem a pluszpénzt. Vidéken élek, fizikai munkára már nem vagyok alkalmas, de szívesen dolgoznék mondjuk egy irodában. Sokat vagyok egyedül, hiányzik a megszokott életritmus, hogy legyen miért felkelnem.Megkerestem egy helyi szövetkezetet, de eddig nem sikerült olyan munkát kínálniuk, ami kedvemre való lenne – mondta el Klári az NLCafénak.

Sokan azért vállalnak munkát még nyugdíj után is, mert nem elég a jövedelmük arra, hogy kifizessék a számláikat, hogy megéljenek, mások pedig attól szenvednek, hogy nincs elfoglaltságuk, hiányzik a társaság, a rendszeres napi rutin, és ezért állnak újra munkába. És persze vannak olyanok is, akik semmi pénzért nem adnák fel a jól megérdemelt pihenést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top