Aktuális

Most is szivárog a sugárszennyezett víz a fukusimai erőműből

Hét évvel a fukusimai atomkatasztrófa után még mindig szivárog sugárszennyezett víz a tengerbe a fukusimai erőműből.

Aojama Micsio, a fukusimai egyetemen működő, környezeti sugárzással foglalkozó kutatóintézet professzora egy oszakai konferencián mutatta be kutatásainak eredményét. A sugárszennyezett vízzel a tengerbe ömlő cézium 137-es izotóp napi mennyisége kétmilliárd becquerel, jelentősen csökkent a hűtőfal üzembe helyezése előtt, 2013-ban  mért 30 milliárd becquerelhez képest.

A tanulmány szerint a fukusimai atomerőműtől nyolc kilométerre délre fekvő egyik településnél egy liter tengervízben 0,02 becquerel sugárzóanyag-koncentrációt mértek. Ez a mennyiség Aojama szerint nem jelent veszélyt a halászatra – derül ki a Kyodo hírügynökség csütörtöki összefoglalójából.

fukusima (forrás: Keow Wee Loong)

A fukusimai erőmű környéke ma (forrás: Keow Wee Loong)

Aojama azt a következtetést vonja le, hogy létezik egy föld alatti átjáró az erőmű és a tenger között, amelyen át a víz még mindig szivárog a tengerbe. A szennyezett víz a három megrongálódott fukusimai reaktor hűtése nyomán keletkezik, a reaktorok alatt gyülemlik fel, és onnan szivárog a tengerbe. 

A fukusimai erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco a világon egyedülálló föld alatti hűtőfalat épített, hogy a talaj fagyasztásával akadályozza meg a szennyezett talajvíz tengerbe jutását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top