Aktuális

Elítélték a volt rendőrt, aki képesítés nélkül jogászkodott

Zugírászat és hamis tanúzás miatt öt év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt rendőrt, aki megfelelő képesítés nélkül adott jogi tanácsokat az ügyfeleinek.

Másodfokon öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt szerdán a Fővárosi Törvényszék egy volt rendőrt, aki 2009 óta képesítés nélkül jogi tevékenységeket látott el pénzért – közölte a bíróság. Az ítélet jogerős.

Az elsőrendű vádlott több éven át a rendőrségnél, közlekedésrendészeti szakterületen dolgozott. Szolgálati viszonyának megszüntetése után néhány évvel, 2010-ben létrehozott egy céget, amely a honlapján lévő tájékoztatás szerint teljes körű tanácsadást látott el közlekedési bűncselekményekkel és egyéb szabályszegésekkel kapcsolatban.

A volt rendőr 2009-től saját nevében, majd 2010-től a cég ügyvezetőjeként vállalta az ügyfelei képviseletét büntetőügyekben, közigazgatási és végrehajtási eljárásokban, majd 2013-tól devizahiteles ügyekben is. A névjegyén és a cég tábláján magát jogi tanácsadóként feltüntető vádlott több százezer, illetve milliós nagyságrendű összegeket is elkért munkájáért.

A gond csak az volt, hogy a férfi hiába adott jogi tanácsot, sőt néha ügyvédnek, közlekedési jogi tanácsadónak tüntette fel magát, nem rendelkezett jogi végzettséggel. Az egyik büntetőügyben még a megbízó élettársát is rávette, hogy hamis vallomást tegyen.

A másodrendű vádlott, aki szintén a rendőrség munkatársa volt, a közlekedési ügyekben ügyfeleket közvetített a cégnek, és előzetesen tájékoztatta őket a cég tevékenységéről, valamint a fizetendő díjakról.

A vádlottakkal szemben a Központi Nyomozó Főügyészség 2014 januárjában emelt vádat, majd az ügyészség az eljárás során a zugírászattal kapcsolatban további, a vádemelést követően történt cselekményekkel egészítette ki a vádat.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság az elsőrendű vádlottat 2017. július 10-én felbujtóként elkövetett hamis tanúzás és zugírászat miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte. A cég ellen mintegy 28 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett zugírászat miatt egy év próbaidőre bocsátotta.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon a kiszabott börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztését öt év próbaidőre, a pénzbüntetést pedig négymillió forintra emelte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top