Aktuális

Vigyél haza te is egy idős kutyát! – gyönyörű képekkel hívják fel a figyelmet a korosodó négylábúakra

Idős mentett kutyákról készített szívbemarkoló fotókat a Vigyél Haza Alapítvány. Céljuk, hogy a még árva négylábúak gazdára találjanak, valamint, hogy a kiállításon megvásárolható képekből befolyó bevételből, továbbra is segíteni tudjanak a bajba jutott állatoknak.

Magyarországon közel harmincezer árva állat várja menhelyeken, gyepmesteri telepeken reménytelenül gazdáját. A legnehezebb helyzetben azok az idősebb keverék kutyák vannak, akiknek gazdája meghalt: gyakran az örökösök adják le őket az Illatos útra, a főváros gyepmesteri telepére.

A Vigyél Haza Alapítvány nehéz feladatra vállalkozott: gondozásba vette ezeket a kedves kisnyugdíjasokat, hogy gyógyítsa, ápolja őket, és kampányba kezdett az örökbefogadásukért. Ehhez készítette Göblyös Péter az alábbi fotókat, melyek megmutatják, milyen különlegesek ezek a sokat tapasztalt idős kutyák.

Fotók: Göblyös Péter/Vizslafotózás.hu

Pötyi tízéves elgázolt, keverék nagymami, kétoldali medencetöréssel és tüdővérzéssel került az Illatos útra. Alapítványunk magához vette őt, vállalta az összetett műtétek elvégeztetését és további gyógyítását. Gyógyuló végtagjai terhelésének csökkentésére tehermentesítő hámot kapott. Ebben már úszni is tudott, ami kíméletesen segítette lábai ösztönös mozgását. A kisöreg – aki kezdetben a négyből három lábát nem tudta használni – két évig várta nálunk a végleges gazdi jelentkezését, míg rátalált Timi és Péter, akik megismerték, megszerették, és elfogadták, tudomásul véve korát és egészségi korlátait is.

Dömét korábban minden tekintetben cserben hagyták. A 13 éves kutya gazdája külföldre távozott és magára hagyta az öregurat. A szomszédok értesítették a rendőrséget a magára hagyott állatról, akik az Illatos útra szállították. A telep, alapítványunk segítségét kérte, mivel a bolhákkal teli kiskutya olyan mértékben elhanyagolt volt, hogy már enni sem tudott. Gondos ápolás mellet, teljesen meggyógyult, és bizakodva várta az új gazdi jelentkezését. Emma és Zsolt fogadták örökbe gróf Dömsödy Dömét (mert ez lett a neve) pesti lakásukba.

Fecónak, a most 11 éves kutyának 9 hónap Illatos úti bezártság sem vette el derűs optimizmusát. Azért került alapítványunkhoz, hogy esélyt kapjon egy igazi gazdihoz, hiszen nyitott, barátkozó, együttműködő kutya volt, aki akár éveket is letagadhatott volna korából. Anikó amikor eltemette kutyusát, elajándékozott mindent, ami tőle maradt, mert úgy érezte, hogy már nem tudna másik négylábút elképzelni.  Aztán ahogy telt az idő, egyre inkább, érezte, hogy hiányzik valaki, aki társa lenne, akiről gondoskodnia kellene. Több mint egy év kitartó próbálkozás után Fecó (akinek azóta már Füles a neve) révbe ért.

Silver és Morzsi idős korukra másodszor járták meg az Illatos utat. A 14 éves nagyapók öt éve már egyszer a sintértelepre kerültek: akkor is a tulajdonosuk adta le őket. Alapítványunk kimentette őket, és megkezdtük gyógyításukat. Az egyik kisöregnek gátsérve és bőrdaganata, a másiknak enyhe szívbetegsége van. Sokan már nem látnának esélyt arra, hogy őket is örökbe adjuk, de már többször történtek csodák nálunk: találkoztunk már sok nagyszerű emberrel az elmúlt tíz évben, így hát bizakodunk…

Zozó és Sába, a 10 és 12 éves kutyák Renáta védencei. Zozót autó gázolhatta el, így mentette alapítványunk az Illatos útról. Sérült végtagja korábban sorvadásnak indult, és amputálni kellett. A kiemelkedően intelligens, kedves kutya, most újra vidám és mozgékony. A hosszú várakozás után igazi, elkötelezett gazdira talált Reni személyében, aki Sábával, másik örökbe fogadott kutyájával vette magához őt.

A képeken szereplő állatok egy része már a közelmúltban gazdára talált, de többségük reménykedve várja az Igazit. Az alapítvány önkéntesei remélik, hogy a gyönyörű felvételek, olyan nagyszerű, önzetlen embereket is megszólítanak, aki életük végéig biztosítanák egy-egy nehéz sorsú, idős állat számára a boldog és gondtalan öregkort.

A fotókat aprilis 5-től lehet megtekinteni az AranyTíz Kulturális központban. A kiállítás megnyitóját követően a bemutatott képek megvásárolhatók, Az eladott képek bevételét – Göblyös Péter jóvoltából – teljes mértékben az alapítvány idős védencei kapják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.