Aktuális

Meghalt Demján Sándor

Magyarország második leggazdagabb embere 74 éves volt.

Életének 75. évében elhunyt Demján Sándor üzletember – közölte a Gránit Pólus az MTI-vel kedden.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. Március 26-án, hétfőn érte a halál, temetésével kapcsolatban később intézkednek.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. 1965-ben szerzett diplomát a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán. Iskolai évei után a Fejér megyei ÁFÉSZ-nál helyezkedett el. 1973 és 1986 között ő volt a Skála Coop vezérigazgatója, 1986 és 1990 között pedig a Magyar Hitelbank elnöke, illetve egyik alapítója. A rendszerváltás után ő alapította többek között a Gránit Pólus Rt.-t, a  TriGránit Fejlesztési Zrt.-t, a WestEnd City Centert és a pozsonyi Pólus City Centert is.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat. Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára. A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkájának eredményeként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

2008-ban ő volt Magyarország leggazdagabb embere. A Forbes tavaly decemberben 192 milliárd forintra becsülte a vagyonát, így halálakor ő volt az ország második leggazdagabb embere.

Fotó: Illyés Tibor, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top