nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
A lengyelek is határkerítést építenek a vaddisznók ellen

A lengyelek is határkerítést építenek a vaddisznók ellen

Lengyelországban 2014-ben jelent meg a sertéspestis, forrásaként a Fehéroroszországból érkező vaddisznókat azonosították. Szeptemberben kezdődne az építkezés.
Avatar
MTI
f Ajánlom

A lengyel kormány kerítést építene keleti határai mentén, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis (ASP) további terjedését – közölte Krzysztof Jurgiel lengyel földművelésügyi miniszter a Vytenis Andriukaitis uniós biztossal közösen tartott varsói sajtóértekezleten.

Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztosa hétfőn Varsóban az ASP terjedéséről tárgyal az EU-tagállamok, Fehéroroszország, Oroszország és Ukrajna képviselőivel.

A kerítést a lengyel–ukrán, illetve lengyel–fehérorosz határszakaszon emelnék. Jurgiel megerősítette, hogy dolgoznak a törvénytervezeten. Közölte, a lengyel kormány tervei szerint a kerítést szeptemberben kezdenék építeni.

Korábbi közlések szerint a 2 méter magas kerítés mintegy 300 millió zlotyba (70 millió euróba) kerül, és ott kezdenék építeni, ahol a legsűrűbb a vaddisznók migrációja.
Andriukaitis közölte: az Európai Bizottság támogatja a biológiai védelmet, a vaddisznóállomány mozgásának korlátozását, az Európai Unión kívüli országokban pedig rendkívüli programokat kezdeményeznének az ASP kezelése érdekében.

Lengyelországban a sertéspestis 2014 elején jelent meg, valószínű forrásaként a Fehéroroszországból érkező fertőzött vaddisznókat azonosították. Eddig 108 ASP-góc jelent meg a sertéseknél, mindenekelőtt a keleti vajdaságokban. Több mint 1700 esetben a vaddisznóknál azonosították. Tavaly novemberben a fertőzés a Visztula nyugati partján túl is megjelent, a lengyel földművelésügyi tárca szerint a forrás a keleti határon áthozott élelmiszer.

A sertéspestis Lengyelországon kívül a három balti országban, valamint Romániában, Moldáviában és Csehországban is felbukkant. Hetven kilométer hosszú határkerítés létesítését az ASP miatt a múlt héten Dánia is bejelentette.

Megosztás Facebookon