Aktuális

Eldőlt a szentgotthárdi Opel-gyár sorsa

Az Opel tulajdonosváltását követően is biztos a szentgotthárdi autógyár jövője, a kormány együttműködik a vállalattal a magyar beszállítói kör bővítése érdekében.

2020-tól Szentgotthárdon a PSA számára több motorváltozatot is fognak gyártani abból a típusból, amelyet már háromszor választottak meg az év motorjának. Az Opel-gyár addig a mostani tevékenységét folytatja – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a szentgotthárdi üzem beruházásáról szóló sajtótájékoztatón.

A francia PSA konszern tavaly megvásárolta az Opelt a General Motorstól. A kormány ezt követően azonnal kapcsolatba lépett az új anyacéggel, hogy tárgyaljon a szentgotthárdi üzem jövőjéről. A miniszter szerint az új tulajdonos tervei arra utalnak, hogy Európa második legnagyobb autógyártója rendkívül fontosnak tekinti fejlett technológiával dolgozó magyarországi üzemet.

Az eddigi adatok szerint az autóipar lendülete 2018-ban is fennmaradhat, hiszen az ágazat januári teljesítménye 10 százalékkal nőtt, az idei 15 nagyberuházásból 9 az autóiparba érkezett. A legnagyobb első körös beszállítók kapacitása folyamatosan bővül, az Audi január óta már elektromos motorokat is gyárt Magyarországon, és épül a Daimler új üzeme Kecskeméten, így Magyarország továbbra is az autógyártás egyik európai nagyhatalma lehet – mondta Szíjjártó Péter.

Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd vezérigazgatója a sajtótájékoztatón közölte: az új gyártási folyamathoz szükséges beruházások már megkezdődtek, a terveket felerészt helyi beszállítókkal valósítják meg. A magyarországi üzem mellett szólt a fejlett gyártási technológia, a versenyképesség, a teljesítmény. A vezérigazgató az infrastrukturális fejlesztésekben állami segítségnyújtást sürgetett, ezért – mint mondta – folytatni kívánják az együttműködést a kormánnyal.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top