Aktuális

Meghalt a legendás magyar asztaliteniszező

Pék Miklósnak játékosként és edzőként is kivételes pályafutása volt, és még nyugdíjas korában sem hagyta abba a versenyzést.

Kilencvenhárom éves korában meghalt Pék Miklós, a magyar asztalitenisz legendás alakja – írja a hazai szövetség honlapja.

Pék Miklós több mint 75 éves asztalitenisz-pályafutása gimnazista korában kezdődött, és nagyon eredményes volt. 1944-ben Szombathelyre került, utána 25-ször volt megyei bajnok, de volt Dunántúl- és országos vidékbajnok is. Tizenöt éven keresztül volt első osztályú játékos, pedig akkoriban nem volt könnyű ezt a címet megszerezni.

Legjobb eredményét 1950-ben érte el, amikor vidéki játékosként a nyolcaddöntőig jutott a budapesti világbajnokságon. Sok kitüntetés közül az „Asztaliteniszért” elnevezésű életműdíjára volt a legbüszkébb, amelyet 1997-ben vehetett át.

Komoly sikereket ért el edzőként is, négy generáció játékosai nőttek fel az irányítása alatt. Nyugdíjas korában is aktívan versenyzett, több Európa- és világbajnokságon vett részt. 2006-ban, 81 évesen veterán világbajnoki bronzérmet szerzett.

Igazi sportemberként néhány évvel ezelőtt még rendszeresen pingpongozott és teniszezett a barátaival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top