Aktuális

Fordulat jöhet az óraátállításban

A hét végén még át kell állítani az órákat, de az unió vizsgálja, szükséges-e az évi kétszeri tekergetés, és milyen hatásai vannak.

Most vasárnap, március 25-én ismét át kell állítani az órákat. Hajnali 2-kor már 3 óra lesz, így kevesebbet aludhatunk, de este később megy le a nap.

Kérdés, hogy meddig marad az évente kétszeri óraállítgatás. A Napi.hu azt írja, hogy az Európai Parlament képviselői kezdeményezték az óraátállítás felülvizsgálatát. Az állampolgári törekvések ugyanis azt mutatják, hogy sokan eltörölnék a tekergetést.

Több tanulmány vizsgálta az óraátállítás hatásait, előnyökről nem igazán tudtak beszámolni, az egészségre gyakorolt negatív következményeket azonban rendre kimutatták.

A mostani felülvizsgálat során azt mérlegeik, milyen hatással van a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az egészségre a nyári és a téli időszámítás fenntartása.

Az ügyet Finnország kezdeményezésére vették napirendre, ugyanis finnek tízezrei kérték a kormányt, hogy szüntesse meg az óraátállítást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top