Aktuális

Szexuális zaklatás miatt rúgták ki a sztárkarmestert

Elbocsátotta hétfőn a New York-i Metropolitan Opera James Levine sztárkarmestert, miután az ellene folytatott vizsgálat igazolta, hogy pályafutása alatt számos művészt szexuálisan zaklatott.

Már semmilyen kapcsolatot nem tart fent a New York-i Metropolitan Opera (Met) James Levine sztárkarmesterrel, aki két éve Parkinson-kórja miatt már lemondott az operaház vezetéséről, de továbbra is ő irányította a fiatal művészek képzését. A Met azután bocsátotta el végleg a sztárkarmestert, miután kiderült, Levine a hatvanas évektől szexuálisan zaklatott és bántalmazott fiatal művészeket.

A karmestert a sajtóhírek miatt már tavaly decemberben felfüggesztették, majd az operaház egy korábbi ügyészt bízott meg azzal, hogy minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytasson le a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig terjedő időszakra vonatkozó, Levine elleni vádak miatt. Az ügyben több mint 70 embert hallgattak meg.

A Met közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy Levine szexuális zaklató volt már a Metbe kerülése előtt, és ott is folytatta megengedhetetlen viselkedését. Hitelt érdemlő bizonyítékokat is találtak arra, hogy a befolyásos posztot betöltő Levine a karrierjük kezdetén álló, érzékeny fiatal művészekkel szemben megengedhetetlen módon viselkedett, és szexuálisan zaklatta őket.

A 74 éves Levine-t képviselő Tim Fox nem kommentálta az elbocsátást és a vizsgálat megállapításait.

Levine ellen bűncselekmény miatt nem történt vádemelés.

Címlapkép: MTI/EPA/Pepe Torres

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top