Aktuális

Magyar orvos látta el a megmérgezett orosz kémet és lányát

Éppen a hazánkból kivándorolt Závori László volt ügyeletes a sürgősségi osztályon, amikor az eset történt.

A hétvégén bejárta a világsajtót a hír, miszerint eszméletben állapotban találták a 66 éves Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés volt orosz ügynökét és 33 éves lányát, Julija Szkripalt egy dél-angliai bevásárlóközpont előtti padon. Hamarosan kiderült, hogy idegméreggel mérgezték meg őket. Jelenleg mindketten az intenzív osztályon fekszenek, állapotuk kritikus. A helyszínen az egyik rendőr is rosszul lett. Kedden a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya vette át a gyilkossági kísérlet kivizsgálását.

A Magyar Nemzet most azt is megtudta, hogy egy magyar orvos látta el a megmérgezett orosz kémet. Amikor ugyanis az eset történt, éppen a hazánkból kivándorolt Závori László volt ügyeletes a salisbury-i kerületi kórház sürgősségi osztályán. Závori 2014 óta dolgozik ott.

A magyar orvos a lapnak elmondta, már majdnem lejárt a vasárnap délutáni műszak, amikor kaptak egy hívást, hogy úton van feléjük egy fiatal, súlyos állapotú női beteg. Závori állítása szerint az egész eset teljesen rutinszerűen indult.

Az első váratlan meglepetés akkor érte az orvost, amikor nem egy, hanem két beteg érkezett. Először az egykori kém és lánya érkezett meg a kórházba, ekkor még nem lehetett tudni, hogy egy rendőr is rosszul lett a helyszínen.

„Nyilvánvaló volt, hogy valamilyen szer hatása alatt állnak, eleve a helyszíni ellátók is úgy gondolták, hogy valamiféle drog- vagy gyógyszer-túladagolás okozhatja a tüneteiket – nyilatkozta Závori. – Az egyetlen szokatlan körülmény talán a két beteg közötti korkülönbség volt, hiszen először azt gondoltuk, hogy talán egy pár lehetnek. Mivel mindketten kritikus állapotban voltak, kezdetben nem volt ismert a személyazonosságuk sem, azt később a rendőrség állapította meg.”

Az orvos azt is elárulta, hogy főleg Julija Szkripallal foglalkozott, mivel ő volt rosszabb állapotban, de Szergej Szkripal is ott volt tőle két méterre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top