Aktuális

Szabálytalanságok miatt vizsgálják a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító céget

Zsebbe adott fizetések, színlelt szerződések miatt vizsgálódik a munkaügyi hatóság.

A 24.hu információi szerint vizsgálatot indított a munkaügyi felügyelet a ceglédi kórházat kiszolgáló betegszállító cégnél, amiért a dolgozók a fizetésük egy részét feketén kapják, és a cég ingyenmunkáról kötött szerződésekkel próbálja fedezni a többletmunkát.

A lap úgy tudja, a cégnél két papíron vezetik a beosztást: az egyiken a legális szerződés szerinti, a másikon a feketén végzett munkát vezetik. A Sanamed Egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Közhasznú Nonprofit Kft. a 24.hu szerint a kórház jelenlegi igazgatójának volt cége.

A cégnél 2015-ben tértek át arra, hogy a betegszállítókat minimálbérre jelentették be, munkaszerződésük mellett azonban egy másik szerződést is kötöttek velük. Ebben az szerepel, hogy havi hat napot (vagyis heti átlag másfél napot) ingyen vállalnak a normál munkaidő felett. Ez azonban törvénytelen, ugyanarra a tevékenységre ugyanis nem lehet több szerződést kötni. A szakértők szerint ez színlelt szerződésnek minősülhet.

A lap szerint ezzel a munkaadók egyfelől azt palástolják, hogy a dolgozók egy részét a normál műszakon felül is dolgoztatják, így nem kell túlórapótlékot, adót és járulékot fizetniük a pluszmunka után. Ehelyett a betegszállítók zsebbe kapják a fizetésük egy részét.

A munkaügyi hatóság egyelőre annyit közölt, hogy konkrét ügyekben nem tájékoztathatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top