Aktuális

Két és fél évet kapott a buszsofőr, aki miatt hárman meghaltak

A sofőr 44 órája volt úton, csak rövid pihenőket tartott, ezért elaludt a volánnál, és belerohant egy álló kamionba. A sofőr munkáltatója kemény feltételeket szabott, a bíró szerint pedig szigorítani kellene a kisbuszoknál a pihenőidők szabályozását.

Két és fél év fogházbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Berettyóújfalui Járásbíróság csütörtökön azt a román férfit, aki tavaly júliusban Angliából jövet elaludt a volánnál, és nekiment egy várakozó kamionnak Ártánd közelében. A baleset következtében a busz három utasa a helyszínen meghalt – közölte a Debreceni törvényszék.

A bíróság kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a román férfit, akit 4 évre eltiltottak a közúti járművezetéstől is.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint P. G. L. 2017 júliusában indult útnak az Egyesült Királyságból. Bár eredetileg volt váltósofőr, a vádlott végül kénytelen volt Londontól végig egyedül vezetni. A férfi 400 kilométerenként tartott fél-egy órás pihenőket, a tanúk szerint ilyenkor mindig ellenőrizte a busz műszaki állapotát is.

Negyvennégy órája volt úton, amikor a 42-es számú főúton, Mezőpeterd felől Ártánd felé haladva, hajnali fél öt előtt elaludt a volánnál, 90-95 kilométeres óránkénti sebességgel letért az útról, és a kisbusszal fékezés nélkül egy ott parkoló kamionnak ütközött. Hárman a helyszínen életüket vesztették, egy utas életveszélyesen, hárman súlyosan megsérültek.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a három halálos áldozat mellett többen súlyos, életveszélyes sérülést szenvedtek, egyikük jelenleg is gyógyulófélben van. Az eljárás során azonban számos enyhítő körülmény is felmerült, a vádlott feltáró jellegű beismerő vallomást tett, elismerte bűnösségét, büntetlen előélete mellett pedig közlekedési előélete is kifogástalan volt.

Pál Krisztina, a tanács elnöke indoklásában kiemelte: a bíróság nem hagyhatta figyelmen kívül, hogy munkáltatója elvárta a sofőrtől, hogy meghatározott időre érjen vissza Romániába, különben nem fizeti ki, és további munkát sem ad neki. A munkáltató még az egyetlen, pihenésre fordítható éjszakára sem biztosított szállást, csak a buszban tudtak aludni. Emellett a sofőr Londonig úgy tudta, hogy lesz váltótársa.

Meglehetősen rossz gyakorlattal állunk szemben – fogalmazott a bíró, aki szerint a tehergépjárművekhez hasonlóan a pihenőidőket érintően a kisbuszos személyszállítás során is szigorításra lenne szükség.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője is 3 nap gondolkodási időt kért. A bíróság az ügyész indítványára megszüntette a vádlott előzetes letartóztatását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top