nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Több ezer diák tüntetett a Parlamentnél

Több ezer diák tüntetett a Parlamentnél

Péntekre szervezett országos diáktüntetést Váltsunk rendszert közösen az oktatásban #február23-án! címmel a diákparlament. Több ezren vonultak át a Deák Ferenc térről a Parlament elé.
NLCafé
f Ajánlom

Hiába hívta ki nyilvános vitára a Független Diákparlament Orbán Viktort a januári diáktüntetésen az oktatási rendszerrel kapcsolatban, ám a miniszterelnök nem élt a nyilvános szereplés lehetőségével. A vita helyett a kormányközeli médiában lejáratókampány indult a diákparlament és tagjai ellen.

Résztvevők a Váltsunk rendszert közösen az oktatásban címmel meghirdetett diáktüntetésen Budapesten, az Alkotmány utcában 2018. február 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Részben ezért is hívta országos tüntetésre a diákokat mára a Független Diákparlament, akik oktatási reformot szeretnének. A tüntetésre több ezer fiatal jött el, aki közösen sétáltak át a Deák Ferenc térről a Parlament elé, hogy ott felolvassák követeléseiket. 

A tüntetők 12+1 pontos követelése

 1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!
 2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!
 3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!
 4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!
 5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!
 6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!
 7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!
 8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!
 9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!
 10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!
 11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.
 12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében! Ne kössék nyelvvizsgához az egyetemi felvételit!

(+1. Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!)

Megosztás Facebookon