nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Szorul a hurok: vádat emeltek Harvey Weinstein ellen

Szorul a hurok: vádat emeltek Harvey Weinstein ellen

Szexuális zaklatás miatt vádat emelt Harvey Weinsten producer és korábbi cége, a The Weinstein Co. ellen New York állam főügyésze.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Vasárnap keresetet nyújtott be Harvey Weinstein és a producer The Weinstein Co. filmvállalata ellen New York állam főügyésze: Weinsteint szexuális zaklatással vádolják, cégét pedig azzal, hogy nem védte meg alkalmazottait a szexuális visszaélésektől, megalázástól és diszkriminációtól. Az ügyészség azért most emelt vádat, mert iparági hírek szerint a Weinstein-céget el akarják adni, ami azt jelentené, hogy az áldozatok megfelelő jóvátétel nélkül maradhatnak.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Eric Schneiderman főügyész októberben indított vizsgálatot a Weinstein Co. (TWC) New York-i központjában, miután a The New York Times és a The New Yorker riportjaiból kiderült, hogy Weinsteinéknél évtizedek óta rendszeresen előfordultak szexuális zaklatási ügyek.

Az elmúlt hónapokban többtucatnyi nő, köztük neves színésznők számoltak be arról, hogy szexuálisan zaklatta őket Harvey Weinstein, akit nemi erőszakkal is megvádoltak. Weinsteint azóta kirúgták a cégből, amelynek fivérével, Robert Weinsteinnel együtt alapítója volt, és az amerikai filmakadémia is kizárta soraiból.

A bírósági dokumentumok szerint Harvey Weinstein szóban és fizikailag is folyamatosan zaklatta női alkalmazottait, és előfordult, hogy valakit azzal fenyegetett meg, hogy megöli.

A főügyészség a keresetben a jelenleg a TWC-t vezető Robert Weinstein felelősségét is aláhúzta, aki a nyilvánvaló zaklatások ellenére semmit sem tett az alkalmazottak védelmében.

Schneiderman főügyész egyúttal meg nem határozott összegű kártérítés megítélését is kérte a producer és cégének áldozatai javára. „A The Weinstein Co. eladásakor garantálni kell, hogy az áldozatokat kompenzálják, az alkalmazottak védelemben részesülnek, és egyetlen szexuális ragadozó sem jut jogtalan anyagi előnyhöz” – írta a főügyész.

Weinstein ügyvédje szerint egy „igazságos vizsgálatból” kiderülhet, hogy a gyanúsítások zöme nem felel meg a valóságnak. Ben Brafman kijelentette: miközben persze ügyfele viselkedése nem volt makulátlan, semmilyen bűncselekményt nem követett el.

„A vizsgálat nyomán világos lesz, hogy Harvey Weinstein több nőt juttatott fontos pozíciókba, mint bármely más filmipari vezető, és sem a Miramaxnál (Weinstein korábbi filmvállalatánál), sem a Weinstein Co.-nál nem fordult elő diszkrimináció” – idézte az ügyvédet a BBC News.

A producer tagadja, hogy valaha is nem kölcsönös megegyezésen alapuló szexuális viszonyt folytatott volna. Azt azonban elismerte, hogy viselkedésével „sok fájdalmat okozott”.

Weinstein ellen Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is rendőrségi nyomozás folyik.

Megosztás Facebookon