Aktuális

Százezernyi autólízing-szerződésbe nyúlt bele a Magyar Nemzeti Bank

Több mint 150 ezer gépjárműlízing- és kölcsönszerződésből, illetve jelzálogszerződésből törölték az ügyfelekre hátrányos vagy nem egyértelmű kikötéseket a pénzügyi intézmények a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fellépését követően.

Az MNB az elmúlt időszakban a fogyasztók jogainak védelmében 20 jelentősebb pénzügyi intézmény – hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások – gépjármű-finanszírozási célú, illetve jelzáloghitel-szerződéseinél tekintette át azok általános szerződési feltételeit.

A jegybank több, fogyasztóvédelmi szempontból aggályosnak tűnő szerződési kikötést is azonosított a különböző üzletszabályzatokban, kondíciós listákban és mintaszerződésekben. Kifogásolta egyebek közt a lízingtárgyat képező gépjármű önhatalmú birtokbavételére feljogosító rendelkezéseket, és azon feltételeket is, amelyek nem biztosították a visszaadott gépjárművek átlátható és nyilvános értékesítését. 

Ugyancsak aggályosnak találta az MNB azokat a gépjárműhitel- és jelzáloghitel-szerződéses kikötéseket, amelyek megnehezítették a fogyasztó előtörlesztéshez és biztosítóválasztáshoz való jogát, illetve amelyek indokolatlanul vagy a pénzügyi intézmény számára egyoldalúan értelmezhetően írták elő kamatkedvezmények visszavonásának lehetőségét. Az MNB kifogásolta azon kikötéseket is, amelyek aránytalanul biztosítottak a pénzügyi intézménynek rendkívüli felmondási jogot, vagy egyes költségek indokolatlan felszámítására adtak módot. Gyakori probléma volt, hogy egyes szerződéses feltételeket nem egyértelműen fogalmaztak meg. 

A jegybank valamennyi érintett intézménynél sikeresen kezdeményezte a fogyasztókat hátrányosan érintő vagy nem egyértelműen megfogalmazott szerződési feltételek törlését, módosítását. A pénzügyi intézmények a jegybanki észrevételekben jelzett kifogások indokait elfogadva, azok megszüntetése érdekében belátóan és együttműködően jártak el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top