Aktuális

Szeptemberben emelhetik ki a Tiszába esett tankot

Szeptemberben emelhetik ki a Tiszából azt a szovjet harckocsit, amely 1944-ben esett a folyóba egy pontonhídról Szegeden.

Már régóta foglalkoztatja a szegedieket az a szovjet T–34-es harckocsi, amely a mostani szegedi Belvárosi híd helyén álló pontonhídról bucskázott a Tiszába még 1944-ben. A kiemeléshez legalább 8 különböző hatóság engedélye szükséges, köztük az orosz nagykövetségé is.

Szemtanúk szerint a Tiszába esett tank 4-5 fős legénységgel süllyedt el, az orosz katonák maradványait a tank kiemelése után visszajuttatnák a szülőföldre.

Szeptemberben emelhetik ki a Tiszába esett T–34-es tankot

Király Nikolász, a Szegedi Haditechnikai Park vezetője szerint a kiemeléshez az engedélyek beszerzésén túl 3-4 millió forintra és alacsony vízállásra is szükség lesz. A pénzt adományokból gyűjtenék össze, és már többen felajánlották technikai segítségüket is.

Ha összegyűlik a pénz, akkor szeptemberben láthatnak neki a T–34-es kiemelésének, amihez uszályt használnának.  Ezt teleszivattyúznák vízzel, és úgy erősítenék a búvárok a tankhoz a drótköteleket. Amikor ezzel végeztek, kiszivattyúznák a vizet, és a felhajtóerő mozdítaná el az elsüllyedt tankot, amelyet így már a partra lehetne vontatni – írja a merész vállalkozásról a Délmagyar.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top