Aktuális

„Katasztrófa, minden jó szakember már külföldön dolgozik!”

Évek óta hallunk arról, hogy egyre nehezebb és egyre drágább szakembereket találni. A legtöbb ismerősöm arról panaszkodik, hogy nincs kivel festetnie, és ha elromlik a mosógépe, akkor nem talál senkit, aki 8 ezer forintos kiszállási díj nélkül egyáltalán kijönne megnézni. Hová tűntek a mesterek? Hát, külföldön dolgoznak jó pénzért!

Horváth János Pécsett lakik, 30 éve villanyszerelő vállalkozó. Azt mondta az NLCafénak, hogy képtelen embert találni, akkora a szakemberhiány.

„Katasztrófa, minden jó szakember külföldön dolgozik. Évek óta keresek embert, már hirdettem országosan is, a helyi lapokban állandóan munkát kínálok, de nem is csörren meg a telefonom. Pedig tisztességes, több százezres bért kínálok, de ennek ellenére nincs jelentkező. A jelenlegi embereim egyharmada annyira rossz, hogy minden mozdulatukat felügyelni kell, a legjobb emberem lassan nyugdíjba megy, fogalmam sincs, hogyan fogom megoldani a hiányát. Régen ezt a szakmát több évig tanultuk, én érettségi után, és nagyon jó képzést kaptam. Most egy gyorstalpalón valaki egyszerűen villanyszerelő lesz, akár egy év alatt, és aztán néz nagyokat, mert nem ért semmihez, komoly munkát nem lehet kiadni neki.

Két-három év alatt betanítom a kezdőt, akkor pedig elmegy külföldre, és kezdhetem elölről az egészet. Három éve indult el ez a folyamat, kezdek nagyon elkeseredni, mert rengeteg munka van, viszont nincs ember, aki elvégezze. Tavaly sikerült felvennem egy képzett villanyszerelőt, aki 2 hónap múlva kapott egy másik ajánlatot duplaannyi fizetésért, és azonnal lelépett. Persze, megértem, hiszen pénzből él, de 500 ezer forintos nettó fizetést nem tudok adni. Rám egyáltalán nem jellemző, hogy kizsigerelném az embereimet, arra mindig is büszke voltam, hogy az én szakembereim szeretnek velem dolgozni, van olyan, aki húsz éve van nálam, tisztességes munkáért mindig tisztességes bért adtam, és megbecsülést, jó szót. Most 250 ezret kapnak azok, akik az országot járják hétfőtől péntekig, és mellé szállodában laknak, teljes ellátást fizetek nekik. Szerintem ez azért nem rossz, és még így is esélytelen embert találni” – mondta el Horváth János. 

A mi házunkban a villanyt és minden elektromos munkát 15 évvel ezelőtt egy nyugdíj előtt álló, szuper szaki csinált. Semmi baj nem is volt mindeddig, mostanában azonban rendszeresen lecsapja a biztosítékot valamilyen – feltehetően – elektromos zárlat. Első körben felhívtam Jani bácsit, hiszen benne bíztam, ő épített nálunk mindent ki, de azt válaszolta, hogy ő már annyira idős, hogy nem tud létrára mászni, viszont ajánlani sem tud maga helyett senkit. No, azóta keresek, nincs villanyszerelő, aki kijönne. Aki van, az 10 ezernél kezdődik, ennyi a kiszállási díja, és még nem csinált semmit, szóval egy tetemes összeget fogok fizetni egyszer valakinek, akit megtalálok, és a csillagok éppen úgy állnak, hogy el is jön…

Nem én vagyok az egyetlen, aki erre panaszkodik. A festő ismerősünk neve és telefonszáma kézről kézre jár a baráti körünkben, gyakorlatilag széttépik a mestert, mert megfizethető áron dolgozik, és gyönyörűen, ráadásul megbízható. Saját bevallása szerint külföldön kétszer ennyit is kereshetne, de ő nem akar elmenni, itt van a családja. Viszont látja a problémát, évek óta nem talál maga mellé kellően képzett szakembert, így amolyan képzetlen segítőkkel dolgozik. Ezért aztán minden szakértelmet igénylő mozzanatot ő végez, és estére hulla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top