Aktuális
Szponzorált tartalom

7 dolog, amivel többet tehetsz a környezetedért

Szemetelés, pazarlás, nem tudatos vásárlás – ugye egyik sem jellemző rád?

Szerencsére túl vagyunk már azon az időszakon, amikor sokak szemében a környezettudatosság csak hóbortnak tűnt, olyasféle divatnak, amit a fejlődés jegyének álcázva kitűnhetünk a tömegből. Manapság inkább azok tűnnek ki a tömegből, akik gondolkodás nélkül szemetelnek az utcákon, akik kártékony módon égetik a szemetüket, vagy akik nem tudják, miért vannak azok a nagy, színes műanyag dobozok az utcákon. A világ tele van ugyan megoldandó problémákkal, de akik megtehetik, hogy ezekre is figyeljenek, bizony nekik felelősen gondolkodó emberként kötelességük megóvni a környezetüket.

Persze nem szabad kétségbe esni, nem arról van szó, hogy az átlagos életvitelt fel kell rúgni, és olyan szigorú szabályok közepette létezzünk, amelyek szinte betarthatatlanok, hanem egyszerűen a környezettudatosságot szem előtt tartva, felismerve a legapróbb lehetőségeket is, tiszta lelkiismerettel megtenni azokat a dolgokat, amelyekre képesek vagyunk. De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, lássunk néhány példát.

  • Ne szemetelj! Ugye nem nehéz betartani? Csak gondolj bele, mi lenne, ha mindig mindenki eldobná a szemetét az utcán, vagy egyszerűen csak kihajítaná a házból a szemeteszsákot, ha az megtelik? Rossz belegondolni is. Persze az is lehet, hogy ez a példa már nem helytálló, mert benned fel sem merül, hogy így tégy.
  • Szelektáld a hulladékot! Még néhány évtizeddel ezelőtt azt sem tudtuk, hogy így is lehet, manapság szerencsére ellepték az utcát a színes gyűjtőedények, amelyekbe a válogatott hulladékokat vihetjük. Papír, műanyag, üveg – ezek a legalapvetőbbek, és egyáltalán nem nagy erőfeszítés válogatva tárolni őket. Több településen elég  a kapu elé kitenni a gondosan szelektált tárgyakat, így akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, holott tehetnék, bizony saját maguk ellen is cselekednek.
  • Ne használd az áramot feleslegesen! Ha kimész a szobából, kapcsold le a lámpát. Zárd be a hűtő ajtaját gyorsan. Ne hagyd a gyerekeknek, hogy feleslegesen menjen a tévé, miközben társasoznak – utóbbi több szempontból is káros. Az elektronikai felszerelések kapcsán nagyon fontos, hogy lehetőségeidhez mértem olyanokat használj, amelyek környezetbarátok, vagyis kevés energiát fogyasztanak.
  • Használj megújuló energiát! Oké, lehet hogy nem a legjobb ötlet most azonnal mindent eldobni, és nekilátni egy sörkollektor készítésének. De nem is erre gondoltunk. Hanem arra, hogy ha lehetőséged adódik, hogy megújuló energiát használj, tegyél meg érte mindent.
  • Olyan termékeket vásárolj, amelyek a környezettudatosság jegyében készültek, és az előállításuk során tekintettel voltak azokra az alapelvekre, amelyek ezt a szemléletet tükrözik. Sok esetben a gyártók is felhívják a vásárlóik figyelmét arra, hogy nekik számít a környezetvédelem, és tesznek is érte.
  • Na pazarolj! Lehet, hogy túl nagy az általánosítás, ha ez a mondat elhangzik, de talán nem is baj. Hiszen te magad tudod a legjobban, melyek azok a dolgok, amelyeken tudsz spórolni. Ez nemcsak a környezettudatosságodat növeli, hanem a pénztárcád is vastagabb maradhat. Sok kicsi sokra megy – ugye, mennyire igaz?
  • Védd a természetet! Azzal teszel a legtöbbet az élő bolygóért, ha a környezettudatos szemléletedet a természetvédelemmel párosítod. Ne gondolj megvalósíthatatlan dolgokra, először csak nézz szét a közvetlen környezetedben. Vajon van még mit tenned?
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top