Aktuális

Letöltendő börtönt is kaphatnak a sasmérgezők

Hamarosan bírósági ítélet születik annak a két férfinak az ügyében, akik több parlagi sast is megmérgeztek 2015 nyarán, köztük a Remény nevű, nyomkövetővel ellátott, tojáskorában megmentett példányt is.

Tojásokba injektált méreg végzett két parlagi sassal és több rókával két Bács-Kiskun megyei férfi. Tettük talán örökre titok marad, ha az elhullott állatok egyike nem a nyomkövetővel ellátott parlagi sas, Remény.

Remény egy internetes szavazáson kapta a nevét, életét annak köszönheti, hogy tojás korában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) valamint a Bükki és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megmentették, kikeltették majd egy parlagi saspár fészkébe csempészték, ahol felnevelkedhetett. Kirepülése előtt GPS-es nyomkövetőt kapott.

Remény, a tojáskorában megmentett, majd évekkel később megmérgezett parlagi sas felnőtt madárként | Fotó: Horváth Márton

Remény az ezt követő két és fél évben bejárta a Kárpát-medencét, kisebb kitérőket téve hazánkból Szerbia, Románia, Szlovákia, sőt Lengyelország határain belülre is. 2015 elején azonban nem mozdult többé, így az MME és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei rögtön a helyszínre siettek. Tetemét egy másik elpusztult parlagi sas és két rókatetem mellett találták meg „Falco”, az MME méreg- és tetemkereső kutyája segítségével.

A maradványok laboratóriumi vizsgálata egyértelművé tette, hogy az állatok elhullását mérgezés okozta. A hatóságok két gyanúsított ellen emelt vádat 2016 nyarán. A vád szerint Sz. Z. 54 éves kecskeméti, és Sz. J. 38 éves városföldi lakosok egy tiltott hatóanyagú, rendkívül mérgező növényvédőszert fecskendeztek tojásokba és dúvadgyérítés céljából helyezték ki a csalikat, nem törődve annak természetvédelmi és humán egészségügyi kockázataival.

A parlagi sas fokozottan védett természeti értékünk, természetvédelmi értéke tojásonként és példányonként egyaránt egymillió forint. Az idén 15-ik alkalommal megtartott sasszámláláson összesen 753-766 rétisast és 342-356 parlagi sast sikerült megfigyelni.

Az MME közleményében kiemeli, a természetvédő állampolgárok, a törvénytisztelő vadászok és a sasrajongók most feszülten várják, hogy vajon születik-e precedens értékű ítélet az ügyben, mely visszatartó erő lenne a hasonló bűncselekmények elkövetőinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top