Aktuális

Trump tovább működteti a hírhedt guantánamói fogolytábort

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá a feltételezett terroristáknak fenntartott guantánamói börtöntábor további működtetéséről – adta hírül washingtoni Fehér Ház kedd este.

Trump elnök még az elnökválasztási kampánya idején kijelentette, hogy nyitva akarja tartani a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát, hogy „feltöltsék azt néhány rosszfiúval” – fogalmazott korábban. A Fehér Ház keddi bejelentése azonban valójában azon erőfeszítéseknek a visszájára fordítását jelenti, amelyeket elődje, a demokrata párti Barack Obama elnök tett nyolc éven át a vitatott törvényességű fogolytábor bezárására. A lépést Trump elnök rendelete a terrorizmus elleni harc egyik eszközének nevezi.

Részlet a guantánamói börtöntáborról.
Fotó: Thomas WATKINS / AFP

A börtöntábor létesítését még George W. Bush republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, hogy ott vallathassák az elfogott feltételezett ellenséges harcosokat. Működésének csúcspontján, 2003-ban a börtönnek 680 foglya volt. Hivatalából való távozása előtt Bush mintegy 500 foglyot áthelyeztetett, és ezt a gyakorlatot Obama is folytatta 197 fogoly áthelyezésével, aminek következtében összesen 41 fogvatartottja maradt a hírhedt börtönnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top