Aktuális

Egy budapesti síiskola táborozói is a levegőben rekedt síliften utaztak

A Budapesti Gyermek Síiskola néhány táborozója is azon a síliften utazott az ausztriai­ Kreischbergen, amelyik a levegőben rekedt hétfőn. Az iskola vezetője beszámolt a kimentésük részleteiről és arról is, hogy a kellemetlenség után, mintegy kárpótlásként a pályafőnök mindenki meghívott az étterembe.

Mint beszámoltunk róla, műszaki hiba miatt több mint száz turista rekedt a Kreischberg sípálya egyik felvonóján hétfőn. Kiderült, hogy a síliften magyar síelők is utaztak: a Budapesti Gyermek Síiskola táborozóit kísérő felnőttek ültek a félúton megállt felvonóban. Csapody Ákos, az iskola vezetője a Rádió1 Balázsék című műsorában elmondta, hogy az egyik sílift három óra előtt tíz perccel állt meg a levegőben, de a professzionális mentés azonnal elindult: öt helikopter, köztük katonai gépek érkeztek a helyszínre. Megközelítették a felvonó üléseit, amelyek a földfelszín felett 5-10 méterrel lebegtek, majd egy hevederbe ültették a bajba jutott embereket. Mindeközben a hegyi mentők felmásztak az oszlopokon, és a közelben lévő ülésekről köteleken engedték le a síelőket.

Azt kérték a levegőben rekedt turistáktól, hogy dobják le a földre a hátizsákjaikat és síléceiket, hogy azok ne akadályozzák a mentést. Csapody szerint mindenki tudta, hogy mi a dolga, senki sem pánikolt. Még a sötétedés előtt befejeződött a kimenekítés. Ezt követően a pályafőnök mindenkit meghívott az étterembe. 

A Blikk kiemeli, hogy a síliften rekedt emberek elméletileg kérhetnek kártérítést: az ilyen esetekben az üzemeltető a síbérlet árát szokta visszatéríteni a bajbajutottaknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top