Aktuális

Hiába volt zseniális elképzelés, az ötletgazda leszerelte a zebrazászlókat

Tavaly év végén zseniális ötlet valósult meg Gödöllőn: két olyan zebrához is a biztonságos gyalogos átkelést segítendő zászlókat helyeztek el, ahol amúgy nincsen jelzőlámpa. A zebrazászlókat nem sokkal később más magyar településeken is bevezették. Most a gödöllői ötletgazda mégis úgy döntött: leszereli a zászlókat.

A zebrazászló (vagy gyalogos zászló) lényege, hogy a gyalogosátkelő egyik végén kezedbe veszel egy élénk színűre festett, fényvisszaverő csíkkal ellátott zászlót, azt lóbálva magad előtt kelsz át az úton, majd a zebra másik végén lerakod a zászlót. Ezzel jobban fel tudod magadra hívni az autósok figyelmét egy olyan zebrán, ahol mondjuk nincsen lámpa. A fényvisszaverő csíkok miatt különösen éjszaka van a megoldásnak nagy haszna. Ez a külföldön már helyenként bevett módszer Magyarországon először tavaly év végén Gödöllőn jelent meg, Füle Sándor kezdeményezésére két zebrához is zászlók kerültek, az egyik ilyen átkelőnél ráadásul korábban gázolás is volt. 

Félreértés történhetett? A Magyar Közút szerint igen

Most azonban Füle egy videoposztban közölte, hogy a zászlókat kénytelen volt leszerelni. Mint fogalmazott: a Magyar Közút állami hatóság tiltó határozatban hívta fel a figyelmét arra, hogy nem lehet zászlótartót szerelni sehová a zebra közelébe. Ez azért hangzik különösen szomorúan, mert a gödöllői innovációt más települések is átvették már.

Az Index.hu ugyanakkor megkérdezte a Magyar Közutat a tiltással kapcsolatban, és a hatóság azt válaszolta, hogy egyáltalán nem kaszálták el a kezdeményezést, minden helyszínt egyénileg bírálnak el, és nyitottak a kompromisszumra. Hozzátették, hogy a gödöllői zászlók pont olyan helyszínen voltak, amelyek megfelelnének az előírásoknak. Egyedül a KRESZ-tábla oszlopára nem támogatják a kihelyezést, ugyanis az arra elhaladó járművek menetszele kimozdíthatja a helyükből a zászlókat, ami adott esetben ugyanúgy balesetveszélyes lehet. Kiemelték, hogy elutasító határozat eddig nem volt.

Válaszuk szerint Szentendrén, Diósdon, Budakalászon és Leányfalun kértek és kaptak eddig engedélyt a helyi kérvényezők, továbbá folyamatban van az elbírálás és engedélyeztetés Solymáron, Pomázon és Pilisvörösváron is. Így szó sincs akadályoztatásról, inkább csak félreértés történhetett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top