nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
A BBC 150 nő dolgozója tudja bizonyítani, hogy diszkriminálják őket

A BBC 150 nő dolgozója tudja bizonyítani, hogy diszkriminálják őket

A BBC 150 dolgozója fordult írásos bizonyítékokkal a brit parlament kulturális és médiabizottságához, amiért diszkriminálják őket a munkahelyükön. Állításuk szerint burkolt fenyegetéseket is kaptak, amiért szóba hozták, hogy jelentős eltérések vannak a nőknek járó és a férfiaknak kiutalt fizetésekben.
NLCafé
f Ajánlom

Miután a brit közszolgálati médiatársaságról kiderült, hogy fizetési toplistáját a férfiak uralják, esetenként több százezer fonttal megelőzve az azonos munkakörben dolgozó női alkalmazottakat, egyre csak terebélyeseik az esélyegyenlőtlenségi botrány a BBC-nél. Először Carrie Gracie, a BBC egyik legmegbecsültebb külpolitikai szaktekintélye és Kína-szakértője mondott le tudósítói posztjáról, majd most a 9 százalékos bérkülönbség miatt a BBC Women nevet viselő csoport a parlamenthez fordult.

A BBC női dolgozói a fizetéskülönbségen túl azt is állítják, hogy a nemi diszkrimináció a munkavállalók előmenetelében is tetten érhető, különös tekintettel a gyereket vállaló nőkre, és bár számos BBC-menedzser együttműködő, sok esetben burkolt fenyegetésekkel kell szembenéznie annak, aki az egyenlő fizetések ügyében felemeli a szavát.

A BBC székhelye Londonban.
Fotó: Alberto Pezzali / NurPhoto

A parlament elé letett anyagok bizonyítják, hogy például egy televíziós bemondónő hiába végzi ugyanazt a munkát, mint férfi kollégája, mégis több ezer fonttal kevesebbet keres. Vagy, hogy egy vezető kulturális műsor műsorvezetője a felét keresi annak, amennyit ugyanabban a munkakörben vele együtt dolgozó férfi kollégája.

A BBC szóvivője azt állítja, elkötelezettek az egyenlő fizetések iránt, hogy nem kötnek kedvezőtlenebb szerződéseket valakinek a neme vagy a származása alapján, hogy támogatják a nőket karrierjükben, és dolgoznak azon, hogy csökkentsék/áthidalják a bérszakadékot, hogy transzparenssé tegyék a fizetési rendszert.

(via NME, hvg.hu)

Megosztás Facebookon