Aktuális

Két év múlva elkészülhet az első állami fenntartású alternatív gimnázium

Szülői kezdeményezésre évekkel ezelőtt felmérték, hogy mekkora igény lenne a második kerületben egy alternatív középiskola elindítására. Természetesen, az igény hatalmas volt, így a tankerület felkarolta az ügyet, és úgy döntöttek, hogy a pesthidegkúti Gyermekek Házát fejlesztik gimnáziummá. Nem lesz tandíj, ugyanis a gimi is állami fenntartású lesz.

Már a 2019/2020-as tanévtől megnyílhat az ország első olyan alternatív szemléletű gimnáziuma, amely állami fenntartású. A pesthidegkúti, nemzetközi szinten is elismert, ugyancsak alternatív programmal működő Gyermekek Házát (GYH) fejlesztik tovább, az általános iskolának lesz gimnáziumi tagozata – írja a hvg.hu. Mivel az iskola nem magán- vagy alapítványi fenntartásban működött eddig sem, hanem az állami fenntartó keretében, így a középiskola is tandíjmentes lesz, alapítványi hozzájárulást viszont el fognak fogadni.

A gimnázium épülete a Völgy utcában lesz, ott működött 1974-től a SZOT Munkavédelmi Tudományos Kutató Intézete, de az irodaépület már tíz éve üresen áll. Az állam iskola céljára a tankerület rendelkezésére bocsátotta. Az épület átalakításához szükség van kormányzati támogatásra is, 3,6 milliárd forintot különített el e célra a kabinet.

A gimi, ahol kikérik a diákok véleményét is

A GYH-gimi tantervének kidolgozása folyamatban van, annak alapkoncepcióját már összeállították. Ebben egyrészt a saját, másrészt a már működő alternatív gimnáziumok – AKG, Waldorf, Belvárosi Tanoda, Politechnikum – tapasztalataira építettek, de a lap értesülése szerint azt is tervezik, hogy összehívják a volt GYH-s diákokat, hogy mondják el, mitől jó szerintük egy gimnázium.

Az alternatív oktatás lényege csak hosszasan foglalható össze, de fontos kritériumai, hogy személyközpontú legyen, ne az érettségire való felkészülés határozza meg az iskolai lét minden percét, az iskola igazodjon a gyerekek életkori sajátosságaihoz, a gyerekeket kritikai gondolkodásra, kreativitásra nevelje. A Gyermekek Házának ötosztályos középiskolája (nyelvi előkészítővel együtt) inkluzív jellegű lesz, tehát minden osztályba fognak felvenni sajátos nevelési igényű tanulókat is. A tanítás fél 9-kor fog kezdődni, osztályfőnök helyett mentorok lesznek az osztályokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top