Aktuális

„Mehetnek panaszra, de a gyerekük utána is ide fog járni”

Fellázadtak a szülők a diktatúra ellen egy ferencvárosi óvodában, levélben kérték az önkormányzatot a tarthatatlan helyzet kivizsgálásra. Sokan azért nem írták alá a beadványt, mert féltik az intézménybe járó gyermeküket.

Már a HVG is foglalkozik a ferencvárosi Epres Óvodában dúló belháborúról, amiben az óvoda nyugdíjasként visszafoglalkoztatott vezetője, a szülők és a többi óvónő vesznek részt, a gyerekek pedig elszenvedői a viszálynak. A beszámolók szerint van olyan gyerek, akit pszichológus kezel, van, aki hónapokig hányt óvodába indulás előtt.

A ferencvárosi óvodában 130 százalékos a fluktuáció, úgy is tűnhet, hogy a nevelők menekülnek az intézményből. Volt olyan csoport az óvodában, ahol a gyerekeknek 9 új emberhez kellett hozzászokniuk. Ez azt eredményezi, hogy sokszor egyedül van a nevelő a gyerekekkel.

Riport az Epres óvodából a kerületi tévében

A szülők szerint a probléma az, hogy az idősebb kollégák – egy kivétellel mindenki 50 feletti – elüldözik a fiatalabbakat. 

Nem nézik ugyanis jó szemmel, hogy a fiatalabbak modern óvodapedagógiai tudással és nézetekkel érkeznek. De nemcsak a mai kor követelményeihez képest messze elavult, hanem az országos és az óvodai nevelési programmal is ellentétes nevelési elveket alkalmaznak nap mint nap

– mondta az egyik szülő a HVG-nek.

A fiatal, felkészült óvónőket, akik modern módszerekkel foglalkoznának a gyerekekkel, szabályosan kiutálják „megalázó bánásmóddal és különféle retorziókkal”. Egy volt munkatárs szerint legfeljebb 6 hónapig lehet bírni a beszólásokat és a megaláztatást.

Az egyik fiatalabb óvónőnek nem engedték meg például, hogy Facebookon tartson kapcsolatot a szülőkkel egy zárt csoportban, mint ahogy a kirándulásról készült fényképeket sem oszthatta meg a közösségi oldalon. Idősebb kollégái azt javasolták neki, ha már annyira fényképezni akar, hogy készítsen tablót az elkészült fotókból, vagy adja oda őket CD-n.

A szülők egy része többször is az önkormányzathoz fordult, majd amikor a szülőkkel való egyeztetés nélkül megbontottak egy óvodai csoportot, és a felháborodott szülők az óvoda vezetőjénél tettek panaszt, akkor burkolt fenyegetést kaptak válaszként:

mehetnek nyugodtan panaszra az önkormányzathoz, de ne felejtsék el, hogy a gyerekeik azután is ide fognak járni

– mondta az óvoda vezetője.

A HVG megkérdezte a ferencvárosi önkormányzatot is az Epres Óvoda helyzetéről. Zombory Miklós alpolgármester szerint csak „generációs szakadék” van egyrészt az óvoda vezetője-vezetőhelyettese, illetve a másik oldalon a szülők és egyes munkatársak között, utóbbiak azonban többnyire már el is hagyták az intézményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top