Aktuális

Veronai buszbaleset: a sofőrt Olaszországban, a cég vezetőjét itthon vonhatják felelősségre

A buszsofőrt várhatóan Olaszországban állítják bíróság elé, de ha letöltendő szabadságvesztésre ítélik, Magyarországon is letöltheti a büntetését. A buszos cég vezetőjét viszont valószínűleg itthon vonják felelősségre.

Elkészült a veronai ügyészség vádirata a tavaly januári veronai busztragédia ügyében, de egyelőre nem nyújtották be az illetékes bírósághoz.

Olasz lapinformációk alapján a Ripost azt írja, hogy a buszsofőrt gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozásával vádolják, és két autópálya-mérnököt is felelősségre vonhatnak.

A lapnak nyilatkozó ügyvéd azt mondta, ha külföldön történik egy baleset, hiába magyar állampolgár a sofőr és az utasok, az adott ország hatósága folytatja le a büntetőeljárást a helyi törvények alapján.

A büntetést is az adott országban szabják ki, ám a jogerős ítélet után lehet kérni, hogy az elítélt a hazájában töltse le a kiszabott büntetést. Ezt általában engedélyezi is a bíróság. Ugyanabban az ügyben nem lehet egy embert kétszer bíróság elé állítani.

Magyarországon a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat vizsgálatot halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. Vélhetően a busztársaság vezetőjét is felelősségre vonják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top