Aktuális

Hol élünk, hogy kirúgással fenyegethetnek, ha beszélni mersz a fizetésedről?

A minap mesélte az egyik ismerősöm, hogy a munkahelyén olyan szerződést írattak alá vele, amelyben benne volt, hogy nem beszélhet senkinek a fizetéséről, mert különben kirúgják.

Hát hol élünk, hogy megtilthatják a cégnél, hogy megbeszéljük a fizetésünket? Kinek mi köze hozzá? Ha ez így van, és kirúgással fenyegethetnek azért, mert meg akarnám beszélni a keresetemet a kollégáimmal, akkor ott valami bűzlik. Akkor kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy ott nagy különbségek vannak a fizetésekben ugyanazon a területen, ugyanolyan munkát végző embereknél. Ami, ugye, nemcsak nem korrekt, hanem még elvileg törvénybe is ütközik.

A fizetésről persze nem illik beszélni, mintha valami szégyellni való kis titok lenne, de az is lehet, hogy onnan maradt meg ez a szokás, mert nem akarták az emberek, hogy kirabolják őket, amiért háromszor annyi mamutot kerestek, mint a másik barlang lakói.

Nem akarjuk, hogy mások irigyeljenek vagy épp lenézzenek azért, amennyit keresünk, ezért nem is kell kirúgással sem fenyegetni, amúgy sem nagyon mondjuk el másoknak. Pedig el kellene, meg kéne beszélni, mert csak ezzel lenne felszámolható az a jelenség, hogy akinek nagyobb szája van, jobban tud az érdekeiért harcolni, az többet keres ugyanolyan munkáért, mint a másik, aki esetleg nem annyira jó az önmenedzselésben.

Pont a kollégák között lenne nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a többiek fizetésével, hiszen csak így derülhetne fény a nagy bérkülönbségekre. Lehet, hogy feszültséget generálna, de generáljon is, ha ez az út vezet oda, hogy ne legyenek nagy szakadékok ugyanazon a területen, egy cégen belül az emberek keresete között. 

fizetéskülönbség munkahely

Részlet a Breaking Bad című sorozatból

Nagyon fájó tud lenni, amikor kiderül, hogy a kollégád kétszer annyit kap azért a melóért, amit te is végzel, mert óhatatlanul az jut eszedbe, hogy téged biztos rosszabbnak tartanak. Átéltem, tudom milyen. Elveszted tőle a motivációdat, úgy érzed, semmibe vesznek. Általában azonban szó sincs erről, csak a háttérben olyan alkudozások állnak, amikbe nem látsz bele, és amiket esetleg te nem jártál ki magadnak. De miért kell egyáltalán alkudozni? Miért kell kijárni magunknak? Miért nem evidens, hogy adott munkáért adott pénz jár? Miért függ személyes szimpátiától a fizetés?

Hol élünk, hogy ez megtörténhet, és kirúgással fenyegethetnek bárkit, ha beszélni merészel a fizetéséről?

Az én dolgom, hogy beszélek róla, vagy sem. Ha akarom, a homlokomra tetováltatom, mert annyira a saját döntésem, hogy mit csinálok az információval, ami a keresetemről szól. Mindenki pénzből él, teljesen természetes része az életünknek, persze, hogy tudni akarjuk, hogy a kollégáink mennyit keresnek. Mindenkinek fontos, hogy ne fizessék alul, és ne kerüljön hátrányos helyzetbe. Mindenki azt szeretné, hogy ha elvégez egy munkát, azért kapja meg azt a fizetséget, ami jár a többieknek is. Semmi ördögtől való nincs ebben.

Remélem, még megérem azt az időt, amikor végre már nem lesz ez ekkora tabu, és a fizetések terén is egyenlőség lesz. Ehhez valószínűleg az az út vezet, hogy elkezdünk beszélgetni a kollégáinkkal a fizetésünkről, persze csak akkor, ha a szerződésünkben nincs benne a kirúgás opció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top