Aktuális

Meghalt a nő, aki a leghíresebb feminista plakát ihletője volt

Naomi Parker Fraley, aki a jól ismert We can do it plakáton szerepelt, 96 éves korában hunyt el.

A híres, piros pöttyös kendőt viselő nőt ábrázoló plakátot J. Howard Miller készítette a második világháború idején. A Rosie the Riveter (azaz Szegecselő Rózsa) egy háborús kampányhoz készült. Azt az üzenetet akarták átadni vele, hogy amíg a férfiak a fronton állnak helyt, addig a nők nagyon is képesek ellátni a gyári munkát helyettük.

A kép aztán az 1980-as években kezdett újra igen népszerű lenni, a popkultúra egyik ikonikus elemévé vált. Pillanatok alatt feminista szimbólum lett belőle, aki használ internetet, az számtalanszor találkozhat vele a mai napig mémként is.

A plakáton szereplő nő kiléte ugyanakkor sokáig vita tárgya volt. Végül James J. Kimble kutató nyomozta ki az igazságot, és találta meg a képet ihlető Naomi Parker Fraley-t, aki a háború alatt egy haditengerészeti üzemben dolgozott munkásként. Később Fraley a vendéglátóiparban helyezkedett el, és élete nagy részében pincérnőként dolgozott. Amikor kiderült, hogy ő van a híres plakáton, a People magazin szerint ezt mondta:

„Manapság szükségük van a nőknek ikonokra. Ha én is egy lehetek közülük, akkor nagyon boldog vagyok.”

Naomi Parkert Fraley 96 évet élt.

we can do it, plakat

J. Howard Miller híres We Can Do It plakátja. Forrás: Wikipedia

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top