Aktuális

Hawaii kormányzója ostoba hiba miatt nem szólt időben a téves rakétariasztásról

Bár az amerikai állam első emberét két perccel a téves riasztást követően tájékoztatták, egy banális apróság miatt jóval tovább tartott, mire a szigeteken élők megnyugodhattak.

Hawaii lakóiban két héttel ezelőtt szombaton fagyott meg a vér, amikor a vészhelyzeti tájékoztatásért felelős ügynökség üzenetet küldött minden mobiltelefonra és más csatornákra, amely szerint ballisztikus rakéta tart feléjük, ezért mindenki vonuljon óvóhelyre. A biztonság kedvéért az üzenet úgy zárult: „Ez nem gyakorlat”.

Ezt az üzenetet látták a hawaii emberek a telefonjukon január 13-án

Miután a szigeteken úrrá lett a pánik, közel 40 percnek kellett eltelnie, mielőtt az említett ügynökség újabb üzenetet küldött szét, amelyben tájékoztatták a lakosságot, hogy tévedés történt, és nincs szó semmilyen rakétáról.

A CNN értesülései szerint azonban David Ige hawaii kormányzónak egy tisztségviselő két perccel az első riasztást követően elmondta, hogy téves riasztás történt. Ennek ellenére az első hivatalos állami tájékoztatást – a kormányzó Twitter-oldalán – csupán 15 perccel később publikálták.

A kormányzó a Honolulul Star-Advertisernek nyilatkozva elmondta, hogy a késlekedésre azért került sor, mert nem tudott belépni a Twitter-fiókjába, mivel elfelejtette a felhasználónevét és a jelszavát.

David Ige kormányzó valószínűleg nem felejti el egyhamar a Twitter-jelszavát (Fotó: Hawaii.gov)

„Be kell vallanom, hogy nem tudom fejből a loginnevemet és a jelszavamat” – mondta David Ige. „A jövőben fel fogom ezeket írni a telefonomba.”

A kormányzó hozzátette, hogy ennek ellenére a szóban forgó időben nem tétlenkedett, hanem a vészhelyzeti ügynökség vezetőivel egyeztetett a további lépésekről.

„Arra koncentráltunk, hogy minél hamarabb minél több emberhez eljuttassuk a hírt, hogy téves riasztásról volt szó.”

A Csendes-óceánon található szigeteken különösen nagy volt a feszültség, miután Észak-Korea a közelmúltban több ballisztikus rakétát is tesztelt. A szakértők szerint egy ilyen rakéta körülbelül 20 perc alatt érné el a közel másfél milliós lakosságú Hawaiit. A téves riasztást egyébként az okozta, hogy műszakváltást követően az egyik köztisztviselő véletlenül egy hibás linkre kattintott a számítógépén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top