Aktuális

Először szólalt meg Geréb Ágnes az ítéletéről

A szülész-nőgyógyász először szólalt meg azóta, hogy január elején perújítási kérelmét elutasította a Fővárosi Ítélőtábla, így jogerős lett a még 2012-ben kiszabott kétéves fogházbüntetése és tízévi eltiltása.

Geréb Ágnes a Magyar Nemzetnek így nyilatkozott: „Nekem az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni, tudok-e aludni. Tudok.” Az őt ért támadások kapcsán megjegyezte: „A körülöttem kialakuló, társadalmat fölbolygató vita gyógyít és épít.” 

Geréb kiemelte, hogy  mérföldkő volt az otthonszüléssel kapcsolatos 2011-es rendelet, és bár még ma is előfordul szakmai ellenállás, megfélemlítés, mégis óriási változást hozott. „Az újszülötteket – hacsak nincs ok rá – egyre ritkábban választják el születés után az édesanyjuktól. Egyre többen gondolnak a szülésre úgy, mint természetes, élettani folyamatra, amelybe ha nem avatkozunk be, többnyire magától, normálisan lezajlik. – Az én sorsom már szerencsére nem kapcsolódik össze annak az orvosi, illetve bábai szemléletnek a sorsával, amit én hoztam be a magyar szülés körüli ellátásba” – mondta.

Geréb Ágnes a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság tárgyalótermében még 2012. december 6-án
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Egyelőre nem tudni, mikor és hova kell majd bevonulnia Geréb Ágnesnek, hogy letöltse 2012-ben kiszabott börtönbüntetését – idézi fel a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a szülész-nőgyógyász azért állt bíróság elé, mert 2003-ban egy általa vezetett otthoni ikerszülésnél a második csecsemő legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt. 2007 szeptemberében pedig szintén otthon szülésnél egy kislány magzat válla akadt el az édesanyja szeméremcsontjában, halálát (a 2012-es, perújítások után most jogerős ítélet szerint) oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top