nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
300 ezer forint közelébe ért a havi bruttó átlagkereset

300 ezer forint közelébe ért a havi bruttó átlagkereset

Ismét nőttek a fizetések a KSH adatai alapján. A havi bruttó átlagkereset megközelíti a 300 ezer forintot, a nettó átlag pedig meghaladja a 200 ezret.
NLCafé
f Ajánlom

Tavaly novemberben 323.000 forint volt a bruttó átlagkereset, 13 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH adataiból. Az év első tizenegy hónapját összesítve a bruttó átlagkereset 294.200 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten a családi kedvezmény nélkül számított átlagos nettó kereset 195.700 forint volt 2017 januárja és novembere között. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 203.600 forintra becsülhető.

A 2017-es év első tizenegy hónapjában a keresetek 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedést a KSH a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelésével, valamint a költségvetési szféra egyes területeit és az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezésekkel magyarázza.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (556 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (183 400 forint). A közmunkások bére mindössze 3,5 százalékkal nőtt egy év alatt, így havonta 54 300 forintból kellene megélniük valahogy.

A hvg.hu korábban részletes cikket közölt arról, hogy miként jöhet ki a KSH számításában a havi 300 ezres átlagkereset. Mint írták, a legkisebb cégeket, ahol általában alacsonyabbak a keresetek, nem mérik, és arról sincs havi bontású adat, hogy mi a mediánkereset, vagyis az a szám, aminél a magyarok fele többet, fele kevesebbet keres.

Megosztás Facebookon