Aktuális

Meghalt Kismányoky Károly

Kismányoky Károly fotósként, grafikusként, képzőművészként és tévés szakemberként dolgozott, 74 évesen halt meg.

Kismányoky Károly fotósként, grafikusként, képzőművészként és tévés szakemberként meghatározó alakja volt a pécsi és az országos kulturális életnek. Hetvennégy éves korában érte a halál – írja a pécsma.hu.

Kismányoky a Pécsi Műhely alapító tagja volt. Első grafikáira, festményeire az újkonstruktivizmus szellemisége hatott, ám a műhelyben folytatott intenzív szakmai viták, eszmecserék hatására a konceptuális művészet felé fordult. 1970-1973 között Ficzek Ferenccel a pécsváradi homokbányában, valamint a kantavári erdőben tájakciókat valósított meg, amelyeket fényképeken és filmen is megörökítettek. Későbbi művészi tevékenysége is döntően a fotóhoz, a filmhez, az animáláshoz kapcsolódik. 1979-től a Pannónia Filmstúdió animációs filmrendezője. 1992-től a Pécsi Városi Televízió igazgató-főszerkesztője. 1985: I. Magyar Animációs Filmfesztivál, Kecskemét, I. díj; 1986: XVIII. Magyar Filmfesztivál, Kisfilmes I. díj; Londoni Filmfesztivál, Mary Kuttna Award; 1987: A Művelődés Szolgálatáért Díj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top