Aktuális

Mosásra sincs pénz a fővárosi tűzoltóknál

A közösségi mosodákba járnak a budapesti tűzoltók, hogy kimossák kormos, sokszor véres vagy épp bélsárral szennyezett védőruhájukat. Azért kényszerülnek erre a megoldásra, mert a laktanyában elromlott a mosógép, a kis „házi” mosógépek pedig nem bírják ezt a fajta igénybevételt.

Vegytisztításról, fertőtlenítésről csak álmodnak a budapesti tűzoltók, akik a főváros új, önkiszolgáló mosodáiba jártak mosatni a bevetésen használt felszerelésüket. Az ok egyszerű: a laktanyában hetek óta rossz az egyetlen mosógép. A 24.hu-nak több tűzoltó is nyilatkozott a budapesti állapotokról.

Tudja, mi minden van a ruhánkon? A szennyeződéseknek csak egy része a korom és kosz. Nem egyszer vér, testnedvek, bélsár, fertőző beteg váladéka kerül rá, vagy veszélyes anyagok, üzemanyag. Minden, amibe a káresetnél belefekszünk, beletérdelünk. Gondolja el, mi kerül a ruhánkra egy-egy gyűjtögető lakásában vagy egy elhagyatott, hajléktalanok által lakott épületben! Ezt a kis teljesítményű mosógépek nem bírják sokáig!

 – mondta a 24.hu-nak az egyik, neve elhallgatását kérő tűzoltó.

Ha azt gondolnánk, hogy egy bevetés után a vizes, átázott, büdös védőruhát egyből tisztítják, és a tisztítás idejére a váltóruhájukban dolgoznak a tűzoltók, nagyot tévednénk. A tűzoltók elmondása szerint sokuknak tartalékruhája sincs, ezért a napi többszöri riasztás miatt a káresethez vizes, koszos ruhában kell kimenniük akkor is, ha fagypont alatt van a hőmérséklet.

Tűzoltók a műszakváltáson a Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrsön Budapesten 2017. december 24-én
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hiába van mosógép a laktanyákban, ott rendszerint kis teljesítményű, „házi” mosógépet állítottak üzembe, olyat, amelybe egy mosás alkalmával csak egy ruha fér be. A laktanyában viszont tucatnyi tűzoltó dolgozik, ha mindenkié koszos lesz, indul a verseny, hogy ki mosson előbb.

A helyzetet csak fokozza, hogy sokszor nincs mosópor, otthonról kell hozni. Ha pedig van, akkor a legsilányabb minőségű. Száradás után kefével kell eltávolítani a ruháról a rászáradt port. A tűzoltók elmondása szerint az utóbbi idők nagy előrelépése volt, hogy kaptak vécépapírt, korábban azt is otthonról hozták. 

Persze  az ellenőrzéseknél nézik a ruha állapotát, tisztaságát, és ha nem csillog-villog, fegyelmit kap a tűzoltó.

Frissítés:

Időközben közleményt adott ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amiben cáfolják, hogy bármi gond lenne a tűzoltók felszerelésének tisztán tartásával.

Minden alapot nélkülöz az a mai napon napvilágot látott állítás, amely szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem rendelkezik a tűzoltók védőeszközeinek tisztításához, vagy azok pótlásához szükséges forrással, ilyen módon az sem igaz, hogy a védőruhák mosása bármelyik budapesti tűzoltólaktanyában gondot okozna.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat, a 2017-es évet tartozásmentesen zárta. Az igazgatóság minden olyan esetben azonnal intézkedik, amikor technikai eszközt vagy védőruhát javítani, vagy pótolni kell” – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top