Aktuális

Eleanor hatalmas káoszt csinál Európában, a viharnak halálos áldozata is van

Január harmadikán elérte Európa nyugati részét Eleanor, az óránkénti kétszáz kilométeres széllökésekkel kísért téli vihar. Hatalmas károkat okozott, háztartások százai maradtak áram nélkül Franciaországban, Svájcban kisiklott egy vonat, többen súlyosan megsérültek. A viharnak egyelőre egy halálos áldozata van.

Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Hollandiában és Svájcban is nagy károkat okozott január 3-án az Eleanor névre keresztelt vihar. Az erős széllökések következtében egy síelő életét vesztette a francia Alpokban, a BBC jelentése szerint az országban még további 15 ember megsérült, közülük négyen súlyosan. Svájcban az óránkénti kétszáz kilométeres szél egyszerűen lefújt egy vonatot a sínekről, a kisiklott járművön többen könnyebben megsérültek. Svájcban 14 ezer otthon maradt áram nélkül, St. Gallen kantonban pedig többen a sífelvonóban ragadtak, amelyet az erős szél miatt le kellett állítani.

Fotó: handout / KANTONSPOLIZEI BERN / AFP

Hollandiában egy emberre rázuhant egy fa, és az országban attól tartanak, hogy a felkorbácsolt tenger elönti a partokat, ezért mind az öt fő gátat le kellett zárni. 

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Észak-Franciaországban több mint kétszázezer háztartásban ment el az áram a vihar miatt. Párizsban szüneteltetni kellett a légi forgalmat, az Eiffel-toronyba és a parkokba sem engedtek be embereket. Utóbbi intézkedésre azért volt szükség, nehogy a szél által kifacsart fák rázuhanjanak valakire. 

Hollandiában árvízre készülnek a vihar miatt
Fotó: Sem van der Wal / ANP / AFP

Eleanor Németországban már Burglind néven folytatta pusztító útját, valamivel lassabban haladva – 120 km/h-s sebességgel – söpört végig az ország nyugati felén, de a közlekedésben így is sok fennakadást okozott. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top