Aktuális

17 éve halt meg Zámbó Jimmy

Talán ez volt az a haláleset, amely a leghosszabb időn keresztül sokkolta, izgatta a közvéleményt. Vajon baleset vagy öngyilkosság, esetleg gyilkosság végzett az énekessel? Sokáig tartott a találgatás...

Bár Zámbó Jimmy 17 éve halott, népszerűsége alig csökkent, számait továbbra is tömegek imádják. Sírját rendszeresen látogatják rajongói, és sokáig küzdöttek azért, hogy utcát vagy teret nevezzenek el az énekesről. Hogy mi volt a sikerének titka? Biztosan nem én fogom megfejteni. Egyedülálló hangja és megjelenése lehet a kulcs…

Egy barátja szerint tele volt tervekkel

2001. január 2-án, 18 nappal negyvenharmadik születésnapja előtt halt meg Zámbó Jimmy, a köznyelvben egyszerűen csak: a „Király”. Információk szerint főbe lőtte magát egy Beretta típusú kézifegyverrel, a tragikus esettel kapcsolatban pedig egy halom teória kelt életre. Egyesek öngyilkosságról beszéltek, mások véletlenről, aztán jött Hulé Éva, Jimmy és neje régi ismerőse, aki közölte, hogy szerinte nem Jimmy húzta meg a ravaszt, de hogy kicsoda, azt nem árulta el. Ő később elhunyt, titkát pedig a sírba vitte. Az énekes halálával kapcsolatban sokan a mai napig depresszióról és öngyilkosságról beszélnek, ezt a teóriát viszont a régi barát, Schmuck Andor cáfolja.

„Az csak egy városi pletyka, hogy Jimmy depressziós volt, számos ilyen fikció látott napvilágot azóta is – mondta a politikus a Borsnak. – Van, aki azt hiszi, hogy a menedzsere voltam, de ez nem igaz. A barátja voltam, aki önzetlenül segített neki, amikor szüksége volt rám. Fásy Ádám szépségkirálynő-választásán ismertük meg egymást, mindketten zsűriztünk. Ott derült ki, hogy gyerekkorunkban egy házban laktunk. Az első beszélgetésünktől kezdve jó barátok lettünk.”

Schmuck hozzátette, szerinte méltatlan, hogy Jimmyre tizenhat év után is úgy akarnak emlékezni, mint egy botrányhősre, mivel ő úgy véli, a Király „őszinte ember volt, tele szeretettel”. Schmuck megjegyezte, hogy Jimmy nem volt depressziós, viszont tele volt tervekkel. „Épp 2001-ben volt vége az RTL-es műsorának, és egy újabb gigaprojektről tárgyalt. Azt is hallottam, hogy kiégett, elege volt az életből. Nos, erre azt tudom válaszolni, hogy amíg egy művész alkot, addig nem lehet fáradt. Jimmy szeretett élni, azon az estén sajnos nem volt szerencséje.”

A 17 éve elhunyt Zámbó Jimmy három fiú, Krisztián, Szebasztián és Adrián vér szerinti apja volt, de első felesége, Vera két gyermekét, Mónikát és Tamást is sajátjaként szerette és nevelte, és hasonlóan tett Edit asszony első házasságából született gyermekeivel, Zsolttal és Anitával is. Sajnos utóbbiakhoz kapcsolódik Jimmy életének egyik legnagyobb tragédiája is: Edit lánya, Anita ugyanis tragikusan fiatalon, 15 évesen hunyt el. A Még nem veszíthetek című dal a lány emlékére íródott.

Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy kétszeres EMeRTon-díjas énekes, aki tulajdonképpen saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Rajongói „királyként” tisztelték, míg mások kinevették. A legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolta rá, stílusa érződik Jimmy dalain.

Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án született Budapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon, a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

Zámbó Jimmy nagy sikerű koncertet tartott a Budapest Sportcsarnokban, 1998-ban  (MTI Fotó: Földi Imre)

1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban lépett fel. Pályafutását az Amerikai Egyesült Államokban folytatta, ott adta ki első lemezét 1987-ben, abból az időből maradt meg angolos hangzású beceneve, Jimmy. 1988-ban visszatért Magyarországra, még ugyanabban az évben tavasszal a Tessék választani! bemutatón lépett fel a Ne kérj című szerzeményével, nyáron pedig Valahol bús dal szól című dalával megnyerte a nemzetközi Interpop Fesztivál szerzői és előadói díját. 1989-ben újra a Tessék választani! fellépői között szerepelt. 1991-ben megjelent első albuma Csak egy vallomás címmel, majd nem sokkal ezután négy és fél oktávos hangterjedelmének és csodálatos előadásmódjának köszönhetően a közönség elnevezte őt Királynak.

1998-ban Jimmy egy miskolctapolcai hotelben pihent meg, ahol akkora hatást tett a tulajdonosra, hogy a hölgy később Zámbó Jimmy hotelre keresztelte a helyet. Több jótékonysági koncertet is adott életében, ezek közül az egyik legnagyobb szabású „jótett”, hogy a Delhusa Gjonnal készített lemezből befolyt összeget, amelyből nem kevesebb, mint 10.000 példány kelt el, a tiszai árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel. Dalt írt többek között Gregor Bernadett színésznőnek, melyet egy alkalommal elő is adtak duett formájában Jimmy Péntek esti vigadó című műsorában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top