Aktuális

Jól járnak a nyelvvizsgára készülők, rosszul a NAV adósai – így változik az életünk 2018-ban

Sok extra hosszú hétvége, növekvő családi adókedvezmény a kétgyermekeseknek, könnyebbség a lakásvásárlásnál és -bérbeadásnál, ingyenes KRESZ-, illetve nyelvvizsgák és erősödő NAV. 2018 nem csak játék és mese lesz.

Jól állunk majd hosszú hétvégekkel

2018-ban hat olyan pihenőnap is lesz, ami nem ünnepnapra esik, persze ezeket majd bizonyos szombatokon le kell dolgoznunk, de egy kicsit akkor is örülhetünk. Extra hosszú, vagyis négynapos hétvégét hoz nekünk március 15, május 1, október 23 és november 1 is, a karácsony pedig egy különösen hosszú, ötnapos (!) hétvégére esik. Mivel december 31-e hétfőre esik, ez is pihenőnapként csapódik hozzá az elsejei feltöltődéshez. És ezek még csak az extra hosszú hétvégék…

Nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye

Az összeg a korábbi havi 15.000 forintról havi 17.500 forintra nő gyermekenként, amit le lehet vonni az adóalapból, vagyis ez havonta 30 ezer forint helyett 35 ezer forint megtakarítást jelent egy kétgyermekes családnak.

Minden nagyobb üzletben lesz üvegvisszaváltás

Egy rendelettervezet született arról, hogy minden nagyobb (300 négyzetméter feletti) üzletnek kötelessége lesz visszavennie a használt tárolóüvegeket. Ez egy betétdíj nélküli rendszer lenne, magyarul nem kapnánk az üvegünkért pénzt, a lépés a hulladékgazdálkodás megsegítésére született. Az erre szolgáló üveggyűjtő konténerek állhatnak a bolt parkolójában is, de ha erre nincs lehetőség, akár a bolt területén is.

Öt munkanapnyi plusz szabadság jár a megváltozott munkaképességűeknek

A rokkantsági ellátásban részesülőknek, illetve azoknak, akik a törvény szerint a megváltozott munkaképességű kategóriába sorolhatók A munka törvénykönyvének változása szerint január elsejétől öt munkanap pótszabadság jár.

Kis könnyebbség a lakásvásárlóknak

Az új döntés értelmében lakásvásárlás esetén az illetékalap megállapításakor, illetve az illetékmentesség alkalmazásánál figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el. A korábbi szabályozás mindössze egy évet tartalmazott, ezáltal a törvény valamivel rugalmasabbá vált.

Nő a mobilitási lakhatási támogatás

Ha a munkavállaló öt évnél rövidebb ideje alkalmazottja a cégnek, és minimum hatvan kilométerre lakik a munkahelyétől, vagy az utazásra több mint három órája megy el naponta, jogosult lehet a mobilitási lakhatási támogatásra. Ez korábban is létezett, de mivel nem vették sokan igénybe, most az összege növekedni fog. Az új szabály értelmében az első két évben a minimálbér hatvan százalékáig, a második két évben a minimálbér negyven százalékáig, míg az ötödik évben a minimálbér húsz százalékáig adható az adómentes albérlettámogatás. A szabályozás hátrányának a szakértők az adminisztráció bonyolultságát tartják.

Megszűnik a munkáltatói adómegállapítás

Az éves szja-bevallásunkat most már minden esetben a NAV készíti el, nem a munkáltatónk.

Megszűnik az egészségügyi hozzájárulás (eho) az egymillió feletti lakásbérbeadási bevételeink után

2017 decemberéig ha volt olyan kiadó lakásunk, amiből az éves bevételünk mértéke meghaladta az egymillió forintot, akkor 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho-t) kellett fizetnünk. 2018-tól az eho megszűnik, és már csak a 15 százalék személyi jövedelemadó megfizetése lesz kötelező a főbérlők számára minden árkategóriában. A lépéstől a törvényhozók az albérletpiac kifehéredését várják.

Könnyebben rámehet a lakás egy NAV-tartozásra

A NAV 2018-tól a saját szempontjából növeli a hatékonyságát, amikor általános végrehajtási hatósággá válik, vagyis könnyebben tud majd pénzt behajtani. Már egy félmilliós tartozás elég lehet ahhoz, hogy lefoglaljon egy lakást, ha az nem szolgál közvetlenül lakhatást. Ezentúl a hatóság azokat a járműveket is lefoglalhatja, melyek a házastársi közös vagyonba számítanak bele. Az adóhatóságnak januártól nem kell a végrehajtás érdekében határozatot hoznia vagy a bíróságtól végrehajtási lap kiadását kérnie, amivel növeli a saját hatékonyságát, ugyanakkor a módosítás csökkenti az adóellenőrzés jogorvoslati lehetőségeit is, ami az adózók számára semmiképp sem jó hír.

Januártól csak akkor jönnek a kéményseprők a családi házakba, ha hívjuk őket

A családi házak esetében továbbra is ingyenes marad az évente vagy kétévente végzett kéményellenőrzés, de a kéményseprők csak akkor jönnek, ha a háztulajdonos hívja őket, jelentősen növelve ezzel a lakók felelősségét. A változtatás komoly feszültségeket szült, jelentősen növeli ugyanis a balesetveszélyt. A módosítás a bérházakat nem érinti.

3 – 3,8 százalék körül emelkednek a nyugdíjak

A decemberihez képest 3, illetve 3,8 százalékkal emelkednek januártól a nyugdíjak. A 3,8 százalékos emelés azoknak jár, akiknek a nyugdíját az idei évnél régebben állapították meg, míg azok, akinek az idei évben állapították meg a nyugdíját, be kell érniük a 3 százalékkal.

Ingyenes lehet az első nyelvvizsga, de feltételekhez kötik

Az új jogszabály a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsgák megszerzését támogatja, de csakis visszafizetési konstrukcióban, vagyis saját magunk fizetünk érte, és siker esetén a költségeink egy részét megtérítik. A jogszabály csak az első nyelvvizsga megszerzését támogatja azok esetében, akik még nem töltötték be a 35. életévüket, az összeget pedig a nyelvvizsga díjából számolják ki, de legfeljebb a minimálbér 25 százalékáig.

Megtéríthetik a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját

A változás a húsz év alatt fiatalokat érinti, akiknek maximum 25 ezer forintos összeghatárig megtérítik a KRESZ-tanfolyam és a -vizsga díját. Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet igényelni. Az állam ezzel a saját bevétellel még nem rendelkező fiatalok jogosítványhoz jutását, és ezzel a társadalom mobilitását kívánja segíteni. A változás a nyár folyamán léphet életbe.

Nő a minimálbér összege, nőhet a gyed

127 500 forintról 138 000 forint bruttóra emelkedik a minimálbér, és ez magával hozza a gyed emelkedését is.

Csökken az internet áfája

18-ról 5 százalékra mérséklődik az internet-szolgáltatások ÁFÁ-ja. Kíváncsian várjuk, megjelenik-e majd a kedvezmény a számlánkon is. Ezen felül a fogyasztási célú halak, és a sertésbelsőségek (pl. máj) ÁFÁ-ja is alacsonyabb lesz.

Tavasszal országgyűlési választások lesznek

Még nem tudjuk, hogy ez hoz-e bármilyen változást, de érdeklődve várjuk, milyen tavasz áll előttünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top